Zeci de angajatori gorjeni au fost prinşi pe picior greşit de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj în urma efectuării a numeroase controale.
Astfel, inspectorii de la Serviciul Control Relaţii de Muncă a efectuat 33 de controale, din care 32 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. „Au fost depistaţi 4 angajatori care prestau activitate cu 7 persoane fără forme legale de angajare, dintre care trei erau femei. Drept urmare, au fost aplicate trei sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 40.000 lei. La un angajator care desfăşura activitate fiind în faliment au fost depistate trei persoane fără forme legale de angajare, iar în acest sens documentele au fost înaintate spre cercetare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în municipiul Târgu-Jiu, în domeniile construcţii şi patiserie, la un snack-bar din Ţicleni, şi la Parcul Industrial Sadu”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.
În total, în urma celor 33 de controale pe Relaţii de Muncă, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale la 8 angajatori, în valoare de 58.000 lei. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea de către reprezentantul legal a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, a documentelor solicitate necesare controlului.
29 de amenzi pe SSM
De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii din Compartimentul Securitate şi sănătate în muncă (SSM) au efectuat 40 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 29 neconformităţi. Astfel, s-au aplicat 29 de sancţiuni în valoare totală de 13.000 lei. Neconformităţile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar