În ciuda faptului că mii de şomeri îşi găsesc un job fie în judeţ, în ţară sau chiar în străinătate, în urma utilizării serviciilor de mediere ori consiliere oferite de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, procedura de încadrare a persoanelor cu handicap pare că bate pasul pe loc de la an la an, fiind una deosebit de greoaie, în ciuda facilităţilor oferite de stat angajatorilor.
În continuare persoanele cu handicap nu sunt pe placul angajatorilor! Acest lucru reiese din evidenţele reprezentanţilor AJOFM Gorj care, pe parcursul anului trecut nu au reuşit încadrarea în câmpul muncii decât a unei singure persoane cu deficienţe. “Dacă în anul 2015 au fost încadrate trei persoane cu handicap, toate femei, una dintre ele provenind din rândul absolvenţilor, şi două încadrându-se pe legislaţia destinată persoanelor peste 45 de ani, în 2016 o singură persoană a fost încadrată pe post, tot cu vârsta de peste 45 de ani. Precizăm faptul că în baza de date a AJOFM Gorj, în 2015 erau înscrise 24 de persoane ce erau cuprinse în măsuri active, iar în 2016 numărul celor luate în evidenţă de noi ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă a fost de 13 gorjeni cu dizabilităţi. Din aceştia 11, o singură persoană a fost angajată pe art. 85, destinată măsurilor de ocupare a persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani”, a explicat Ana-Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.
Legislaţia oferă facilităţi firmelor
Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabileşte clar că atât autorităţile şi instituţiile publice, cât şi persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a încadra persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de salariaţi. Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi primesc, pentru fiecare persoană, o sumă lunară reprezentând 1-1,5 înmulţit cu Indicele Social de Referinţă (ISR), pe o perioadă de 18 luni. Totuşi, legislaţia este una permisivă oferind angajatorilor posibilitatea de a scăpa de obligaţia de a încadra persoane cu handicap dacă plătesc lunar către bugetul de stat o sumă ce reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau achiziţionează produse de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.
De asemenea, începând de acum două luni, mai precis de la data de 3 decembrie 2016, angajatorii din Gorj care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 900 de lei pe o perioadă de 18 luni.
Nu doar angajatorii au astfel de subvenţii, facilităţi fiind introduse şi pentru cei cu handicap: adaptarea rezonabilă a locului de muncă, dreptul de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi dacă există o recomandare medicală în acest sens, preaviz de minim 30 de zile lucrătoare la desfacerea contractului de muncă din iniţiativa angajatorului, precum şi o scutire la plata impozitului pe salariu. De asemenea, persoanele cu handicap angajate la domiciliu, trebuie să beneficieze din partea angajatorului de transportul la şi de la domiciliu al materiilor prime, materialelor necesare în activitate, precum şi a produselor finite.
Izabella Molnar