Angajatorii gorjeni, instruiţi la Simpozionul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă

448

Simpozionul dedicat Săptămânii Europene a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă a fost organizat luni, la Muzeul Judeţean din Târgu-Jiu. Anul acesta tema de dezbatere a fost: “Împreună pentru prevenirea riscurilor ”. La eveniment au participat angajatori, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, lucrători desemnaţi, reprezentanţi ai serviciilor externe. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a fost principalul organizator al evenimentului.

Simpozionul “Împreună pentru prevenirea riscurilor”, atrage atenţia asupra importanţei aptitudinilor de conducere în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă şi a participării lucrătorilor pentru prevenirea accidentelor şi bolilor legate de locul de muncă. “Acest simpozion este organizat de către Inspectoratul de Muncă este vorba de simpozionul «Împreună pentru prevenirea riscurilor», în care este mai bine să previi decât să se ajungă în situaţii mult mai grave. Se şi vede în sală sunt destui oameni care sunt de acord cu acesta şi eu cred că sunt destul de receptivi”, a precizat George Romanescu, şeful ITM Gorj.

Subiecte, dezbătute în cadrul evenimentului
Subiecte dezbătute în cadrul Simpozionului au fost: rolul de lider al conducerii întreprinderilor în prevenirea riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă şi bune practici în domeniul prevenirii riscurilor psiho – sociale la locul de muncă. În cadrul simpozionului, şeful ITM Gorj precizează că “Scopul campaniei – locuri de muncă sigure şi sănătoase este de a-i încuraja pe şefii direcţilor şi pe membri conducerii superioare să demonstreze aptitudini de conducere prin implicarea activă în reducerea riscurilor, iar pe lucrători, pe reprezentanţii acestora şi pe alte părţi interesate să colaboreze cu directorii pentru reducerea riscurilor”. Unul dintre participanţii la simpozion a considerat ca dacă s-ar respecta măsurile impuse de angajatori ar exista mai puţine accidente. “Reprezint o firmă foarte mare, mă ocup de partea de sănătate şi securitate în muncă şi conform Legii 319 instruiesc aceşti oameni pe linie de sănătate securitate în muncă şi situaţii de urgenţă. Sunt respectate normele pe care eu le indic, unde sunt probleme se iau măsurile care se impun. Au existat accidente de muncă însă nu s-au soldat cu victime”, a precizat Ilie Apostol.

Cinci accidente de muncă mortale
În cadrul simpozionului s-a prezentat şi un bilanţ al victimelor accidentelor de muncă din acest an. De altfel, la nivelul judeţului Gorj au fost înregistrate cinci accidente mortale. “În momentul de faţă avem cinci accidente mortale, am avut patru dar şi al cincilea s-a transformat în accident mortal. Pot să vă spun însă că accidentele de muncă de acest gen nu sunt nici multe dar nici puţine. Ceea ce ne dorim noi ca instituţie este ca, în continuare, să avem din ce în ce mai puţine accidente mortale, acestea reprezentând o problemă atât la nivelul judeţului Gorj cât şi la nivelul ţării. Majoritatea accidentelor se produc atât din cauza angajatorului cât şi din cauza angajatului. Angajaţii atâta timp cât au aceste echipamente în dotare nu le folosesc iar angajatorii care nu au respectat normele, au suportat consecinţe grave”, a mai adăugat George Romanescu.

De ce este importantă securitatea în muncă?
În fiecare an, peste 5.550 de persoane îşi pierd viaţa în Uniunea Europeană ca urmare a accidentelor la locul de muncă. Sistemele de securitate şi sănătate în muncă sunt concepute pentru a identifica şi a minimiza riscurile la locul de muncă. Eficacitatea acestor sisteme afectează şi performanţele întreprinderilor fie în mod negativ dacă aceste sisteme sunt greoaie fie în mod pozitiv, dacă sunt bine proiectate şi funcţionează cu eficacitate.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.