Angajatorii din Gorj, sancţionaţi dacă nu dau liber angajaţilor de sărbători

340

Sărbătoarea de Sfânta Maria este considerată zi liberă iar angajaţii din sistemul de stat ar fi trebuit să beneficieze de această zi liberă de la serviciu, acest lucru fiind prevăzut în contractul de muncă. Unii dintre angajatorii din Gorj nu au ţinut cont, în ultimii ani, de acest aspect obligând angajaţii să muncească fără a fi recompensaţi cu bani sau fără a le promite un liber în altă zi. Anul acesta însă la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă ITM Gorj nu s-a prezentat nimeni să depună o sesizare cu referire la acest lucru însă în decursul anului a existat acest gen de sesizări. Amenzile pentru angajatorii care nu respectă legea, încălcând drepturile angajaţilor încep de la 5000 şi ajung undeva la 10.000 de lei.

În zilele considerate sărbători legale şi implicit zile nelucrătoare Codul Muncii obligă angajatorul să le plătească. În cazul în care, din cauza procesului de producţie sau a specificului activităţii, se munceşte în aceste zile (gărzi la medici, magazine non-stop, fabrici de pâine etc.), angajatorul trebuie să acorde, în termen de 30 de zile, 1 zi liberă plătită, aferentă Sărbătorilor legale în cazul nostru Sărbătoarea de Sfânta Maria.
“Acordarea sau compensarea cu timp liber corespunzător se poate face în următoarele 30 de zile, după expirarea acestor 30 de zile, salariaţii se pot adresa în situaţiile în care, din nefericire, nu li se acordă aceste libere sau în cazul în care pentru munca prestată în zilele de sărbătoare nu se acordă un spor la salariul de bază. Încă nu a fost înregistrată nici o sesizare acum de Sf. Marie, însă, în decursul anului, au fost sigur sesizări pentru neacordarea orelor libere sau pentru neplata orelor suplimentare prestate de salariaţi, de sărbători legale. Pentru acestea s-a demarat o anchetă, s-au stabilit măsuri, acestea aplicându-se acolo unde este cazul”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, Gheorghiţă Cusma.

Ce trebuie să ştiţi dacă vi se încalcă drepturile
Dacă angajatorul refuză să vă acorde zile libere atunci când sunt stabilite sărbători legale şi nici în decursul următoarelor 30 de zile, neplătindu-vă totodată sporul cuvenit puteţi face o reclamaţie la ITM Gorj. În urma acestei reclamaţii, inspectorii de la ITM vor veni să controleze compania.
Încălcarea de către companie a prevederilor cu privire la sărbătorile legale se sancţionează cu amendă. Zilele de sărbători legale sunt zile nelucrătoare plătite, potrivit Codului Muncii. Dacă este cazul, decretele Guvernului pentru acordarea de zile libere alături de sărbători legale se adresează bugetarilor, aceştia urmând să recupereze ziua liberă.

Sărbători legale
Potrivit Codului Muncii, secţiunea III, sărbători legale sunt în zilele de 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşte; 1 mai; prima şi a doua zi de Rusalii (anul acesta libere fiind zilele de 23 si 24 mai); 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun; 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.În cazul în care angajatorul nu îţi poate acorda zilele libere aferente, ele vor fi plătite cu un spor de cel puţin de 100% din salariul de bază pentru un program normal de muncă. Evident, există organizaţii care, printr-un contract colectiv de muncă, poate stabili şi alte zile libere în afara zilelor legale de concediu (minimum 20) şi a sărbătorilor legale.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here