Angajatorii, cu zilierii la înregistrat la ITM

320

zilieriLegea zilierilor care a intrat în vigoare de la debutul lunii mai i-a trimis pe angajatorii care se folosesc de munca zilierilor direct la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

Potrivit lui Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj, în perioada 2 mai – 27 iunie a.c., la sediul ITM s-au înregistrat 35 de beneficiari, societăţi comerciale, pentru a se folosi de munca persoanelor numite zilieri. „Au fost mai multe societăţi care au solicitat aprobare pentru zilieri prin depunerea de cereri la sediul nostru, dar nu toţi au primit aprobarea deoarece nu îndeplineau condiţiile legii. În perioada menţionată mai sus, cele 35 de societăţi comerciale au intrat în baza de date cu 3.270 de zile lucrate de către zilieri”, a declarat Cusma.

41 de lei/zi

Potrivit reprezentantului ITM Gorj, zilierii primesc o sumă medie de 41 de lei pe zi. Din această săptămână, societăţile comerciale, respectiv agenţii economici, îşi pot procura de la sediul judeţean al ITM registrele speciale de evidenţă a activităţii zilierilor. „Aceste registre se pot procura doar contra-cost, beneficiarii, agenţii economici, fiind nevoiţi să achite aproape 82 de lei pentru fiecare registru, suma fiind achitată la casieria ITM Gorj”, a precizat Gheorghiţă Cusma.

Plătiţi la finele zilei

Alecsandru Căruntu, inspector-şef adjunct pe Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj, a declarat că activitatea persoanelor care desfăşoară muncă „cu ziua” au anumite prevederi ce se regăsesc în Legea 53/2011. Potrivit legii, activităţi cu caracter ocazional pot fi prestate în agricultură, vânătoare şi pescuit, exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de întreţinere şi curăţenie. „Legea zilierilor stabileşte durata activităţii ocazionale prestate de zilierul român sau străin la minimum o zi, cel mult 12 ore/zi, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Nicio persoană nu poate fi angajată ca zilier dacă nu a împlinit 16 ani. Angajatorul este obligat să-i plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să-i asigure, pe propria cheltuială, echipamentele de lucru şi de protecţie. Cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră. Există un singur impozit şi anume acela de 16%, calculat la remuneraţia brută, a cărui plată este în sarcina beneficiarului, respectiv a angajatorului. Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, a precizat Alecsandru Căruntu.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here