Angajatori, sancţionaţi drastic de ITM Gorj pentru munca la negru

148

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au desfăşurat în săptămâna 6-10 august 2012 mai multe acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma acestor controale inspectorii acestei instituţii au aplicat sancţiuni contravenţionale celor care nu au respectat prevederile legale.

Controalele au fost desfăşurate în urma acţiunilor prevăzute pentru această perioadă în Programul propriu de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Munca la negru, pedepsită
Au fost astfel efectuate un număr de 20 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acestora a fost depistat un angajator care utiliza munca la negru având o persoană de sex feminin care lucra fără forme legale de angajare. Ca urmare i-a fost aplicată angajatorului, de către inspectorii ITM Gorj, o sancţiune în cuantum de 10.000 lei. Acesta presta activitate cu persoane la negru în domeniul comerţului. Au mai fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale la 4 angajatori din care două sunt amenzi de 11.500 de lei.

42 de sancţiuni aplicate
În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă inspectorii ITM au desfăşurat 23 de controale. De altfel au fost aplicate 42 de sancţiuni în valoare de 1.000 lei.
„Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă si pentru grupurile sensibile, nesemnalizarea riscurilor, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here