Angajații Primăriei Motru, în grevă spontană pentru tăierile salariale abuzive

1070

Cu o oră și jumătate înainte de încheierea programului de lucru, angajații Primăriei Motru au intrat într-o grevă spontată, nemulțumiți că discuțiile lor de marți cu primarul localității Gigel Jianu, pe marginea noii grile de salarizare, nu au fost luate în considerare de edil, nici măcar o zi mai târziu. Grila contestată, marți, ar fi similară cu cea realizată, ieri, susține liderul de sindicat Pavel Tutunaru, cel care a decis, la cererea sindicaliștilor, începerea acțiunii de protest. 75 de funcționari au participat la greva, care s-a finalizat două ore mai târziu.

O delegație formată din 5 sindicaliști din cadrul organizației sindicale a funcționarilor publici din Primăria Motru a avut, marți, o discuție cu conducerea instituției publice pe marginea unei grile salariale încropite cu o zi mai târziu, fără consultarea sindicatelor ori a reprezentanților de la Resurse Umane. Discuția a fost una tensionată, dar în final părțile au ajuns la o înțelegere care a mulțumit sindicatul, mai ales că primarul Gigel Jianu a promis că va realiza o altă grilă de salarizare, luând în calcul și doleanțele sindicaliștilor.
Ieri, însă grila realizată la adăpostul nopții nu a fost mult diferită de cea contestată, marți, de sindicaliști, fapt care a determinat liderul de sindicat să declanșeze greva spontană.
În jurul orei 14.00 deja în fața Primăriei Motru se adunaseră vreo 30 de greviști, câteva minute mai târziu în fața instituției fiind 75 de protestatari nemulțumiți.
“Am decis să declanșăm greva când am auzit de la colegi de-ai noștri că noua grilă salarială este de fapt vechea grilă, pe care, ieri, noi am contestat-o, încheind cu primarul și un proces verbal. Edilul nu numai că nu a mai luat în calcul procesul-verbal că a tăiat și alte salarii. Practic, doar 35 de persoane din 181 ar fi avut parte de majorări salariale, în timp ce restul ar fi trebuit să suporte drastice și abuzive tăieri”, a declarat, revoltat, liderul de sindicat Pavel Tutunaru.

Primarul a încercat să oprească greva
La o oră de la începerea acțiunii de protest, primarul Gigel Jianu a ieșit afară la subalternii săi aflați în grevă spontană și a încercat să-i convingă să intre în primărie la discuții și să oprească astfel acțiunea de protest. Solicitarea primarului s-a lovit de refuzul sindicaliștilor, liderul de sindicat anunțându-l pe primar că nu mai vrea discuții care nu au niciun rezultat. Venirea în primărie a consilierilor locali, la a doua ședință pe comisii înainte de ședința de Consiliu Local de joia viitoare, a calmat oarecum spiritele, angajații vorbind cu fiecare ales. “Am discutat cu fiecare consilier local problema grilei de salarizare și toți ne-au dat dreptate. Tăierile sunt incorecte și chiar abuzive. Toți ne-au asigurat de sprijinul lor, urmând să conteste proiectul la ședințele pe comisii și să nu îl voteze în plenul ședinței de CL. Avem 99,9% promisiunea consilierilor”, a completat Tutunaru.
La scurt timp după discuția cu consilierii, greva a fost oprită, urmând să se decidă, joi dimineața, dacă acțiunea de protest va fi sau nu reluată.

Greva II, sub semnul întrebării
“Joi, la ora 9.00, se va întruni Biroul Executiv al sindicatului și va decide dacă continuăm sau nu acțiunea de protest. Am discutat însă cu fiecare consilier, iar 99,9% dintre ei ne-au promis că ne susțin, ei nefiind de acord cu aceste tăieri salariale. Cer și ei să nu se depășească bugetul, dar, la șase luni s-a consumat sub 50% din acesta. Șocant pentru noi a fost că grila nouă era de fapt grila veche, contestată. În grila de miercuri creștea salariile la consilierii personali, la centralistă cu vreo 700 de lei, la o salariată angajată administrator și nicidecum la inspectorii de la taxe și impozite”, a completat Tutunaru.
Acesta susține că dacă greva va continua, el va anunța și ITM-ul și Prefectura Gorj în legătură cu paralizarea activității în administrația publică locală motreană.

Jianu: “Sunt salarii care trebuie micșorate!”
Primarul de Motru, Gigel Jianu, nu este de acord cu nemulțumirea liderului de sindicat Tutunaru. “Dânsul nu dorește să se piardă la salariu. Eu am discutat cu dânsul, marți, pe marginea Legii Salarizării, i-am explicat cum văd eu lucrurile și cum se poate rezolva problema, dar dânsul vrea să mai sărim peste prevederile legale. Îl interesează salariul lui și al șefilor din primărie, lefurile mai mici nu-l prea interesează. Când s-a vorbit despre salariile din Primăria Motru toată lumea a fost de acord, dar acum când există un cadru legal care reașează salariile pe o altă bază, și unii vor pierde la salariu, nu mai sunt de acord. Este evident că sunt salarii care trebuie micșorate”, a precizat primarul Gigel Jianu.
Viceprimarul Cosmin Morega susține, în schimb, protestatarii, explicând că nu este corect să se taie salariile angajaților, câștigate în instanță, pentru a se mării chenzinele consilierilor personali ori pentru a li se face salarii ocupanților celor opt posturi nou create în instituția publică. De altfel, viitorul administrator public al primăriei va avea un salariu lunar egal cu cel al viceprimarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here