Angajaţii DGASPC Gorj contestă decizia de reîncadrare

378

Domnica GridanSituaţia în care se află angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu mai este un secret pentru nimeni. Salariile acestora au fost diminuate la jumătate.

Le-au fost tăiate toate sporurile şi au ajuns să câştige doar câteva sute de lei noi. Aceşti oameni îşi desfăşoară activitatea în condiţii foarte grele, care includ stres şi îngrijirea persoanelor grav bolnave, cu handicap sever, imobilizate. Acum, personalul din centrele de îngrijire vor contesta deciziile de reîncadrare şi vor trece chiar la proteste, dacă este nevoie.

Protest început înainte de Paşti
Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, care îşi desfăşoară activitatea în centrele de îngrijire, au protestat pe 1 aprilie în faţa instituţiei. Nemulţumirile au pornit de la faptul că salariile lor au fost diminuate la jumătate. Astfel, infirmierele care îngrijesc bolnavi cu handicap sever, imobilizaţi la pat, au ajuns să câştige şase sute lei pe lună, din cauză că li s-a tăiat sporul de 75% pentru muncă în condiţii deosebite. Protestatarii fac parte din sindicatul SANITAS DGASPC Gorj.
Reîncadrarea salariaţilor, total pe lângă lege
Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj consideră că „Reîncadrarea salariaţilor e total pe lângă lege. Asistenţa Socială a fost în protest în joia Paştelui. În ianuarie 2010 am primit o nouă reîncadrare pe noua Lege 330, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2010. Cu sporul de vechime inclus în salariul de bază. Am primit prin Agenţia de Prestaţii Sociale ameninţări cu blocarea conturilor de către Curtea de Conturi.”
Mai mult, susţine Popa, „trebuie să le oprească banii şi pe lunile ianuarie şi februarie. De la 15 milioane, cât lua un angajat în ianuarie, va lua 6-7 milioane pe lună după noile norme impuse. Pur şi simplu oamenii trebuie să vină cu banii de acasă. Astea nu se datorează bugetului mai mic al DGASPC-ului. Nu asta e problema. Problema e trimestrializarea făcută de Ministerul de Finanţe. Bugetul a fost împărţit în patru trimestre.”
Soluţia: contestarea deciziei de reîncadrare
Conform conducerii SANITAS Gorj, în primă fază, angajaţii din asistenţa socială trebuie să conteste decizia de reîncadrare. „Fiecare salariu în parte a contat pentru decizia de reîncadrare, care din punctul meu de vedere este nulă. O astfel de reîncadrare contravine total legii salarizării.
De aceea, salariaţii trebuie să dea în judecată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj pentru a câştiga în instanţă. Iar Direcţia va trebui să aplice Hotărârea judecătorească. Curtea de Conturi nu va putea să nu aplice legea. Dar asta se va întâmpla în 2-3 ani. Până atunci, ce mănâncă aceşti oameni?”
Membrii sindicatului SANITAS DGASPC Gorj nu au primit încă dispoziţiile de reîncadrare
Domnica Gridan, lidera sindicatului SANITAS din cadrul DGASPC, de la Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Suseni, ne-a declarat că: „Direcţia nu ne-a dat salariile la termen şi, mai mult, ni le-a diminuat pe februarie şi martie, fără a avea o bază legală. Noi ar fi trebuit să fim plătiţi după vechea dispoziţie, cu tot cu sporuri. Dispoziţiile de reîncadrare încă nu le-am primit. Probabil mâine le vom primi, sau în cursul acestei săptămâni.
O să le contestăm. Şi o să vă ţinem la curent cu evoluţia situaţiei triste în care ne aflăm.”
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here