Angajații CEO, în stradă! Minerii și energeticienii protestează la Târgu-Jiu și Motru

590

* Se judecă primele contestații ale deciziilor date de Casei de Pensii Gorj, instituție care a respins dosarele de pensionare

Angajații Complexului Energetic se reîntorc în stradă, având același motiv din august 2021: neaplicarea legii pensionării în baza condițiilor speciale de muncă. Astfel, liderii din Piață își cheamă colegii la protestele care vor avea loc începând de astăzi, de două ori pe săptămână, în fața Prefecturii Gorj.

Unul dintre salariații CEO, Vasile Tivig, precizează: ,,În această săptămână va începe judecarea primelor contestații a deciziilor de respingere a dosarelor de pensionare a colegilor noștri! Decizii care nu au ținut cont de Art 56^2 din Legea 263/2010, modificată de Legea 197/2021. Tot în această săptămână, se vor relua și protestele pentru aplicarea Legii 197/2021, în spiritul și litera ei, adică: reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, după 25 de ani lucrați în Carierele și Termocentralele pe Cărbune cu un Stagiu complet de cotizare de 25 de ani! Protestele vor fi în fiecare zi de marți și joi, atât la Târgu-Jiu cât și la Motru, la aceleași ore ca și anul trecut: 16.00 -17.30 la Târgu-Jiu, respectiv 17.00-18.00 la Motru! Dragi colegi, iată că, întâmplător sau nu, prima zi de protest în stradă din acest an coincide cu data declanșării Protestelor din 2019, adică 11 Ianuarie!!! Acele proteste, începute în Bazinul Jilț și la care au aderat după data de 14 Ianuarie colegi din toate carierele C.E.OLTENIA, precum și o parte dintre colegii de la Termocentrala Rovinari, care au întrat în Greva Foamei, au demonstrat că împreună putem obține drepturi!!! Și am obținut!!! Din totalul Revendicărilor colegilor din Schimbul ,,C” de la Cariera Jilț-Sud, din dimineața zilei de 12.01.2019, revendicări susținute mai apoi de către toți protestatarii din C.E.OLTENIA, s-au obținut următoarele beneficii: Spor de producție în cuantum de 1000 Ron/muncitor, 700 Ron/CFL-ist, 500 Ron/TESA producție; Vauchere de vacanță, pentru toți angajații C.E.OLTENIA; Un plus de 330 Ron, cumulat în cele 3 prime ocazionale, pentru toți angajații C.E.OLTENIA; Completarea locurilor de muncă deficitare cu personal relocat de la fluxurile tehnologice nefuncționale; La câteva săptămâni după acel protest (13.03.2021), cei trei parlamentari PSD de Gorj, M. Weber, F. Cârciumaru și S. Iriza, inițiază Proiectul de Lege PLx 218/2019 (L 140 la Senat) care devine Legea 250/2019, Lege care reduce vârsta de pensionare a salariaților încadrați în condiții deosebite de la 57 de ani, la 55 de ani, prin reducerea cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în Condiții Deosebite, respectiv Grupa a ll-a de muncă!”, a scris acesta pe pagina sa de socializare.

,,Prea mulți colegi mor la muncă!”
Vasile Tivig mai reamintește și cum ,,s-a sucit” Dan Vîlceanu, actual ministru în Guvernul Ciucă: ,,Tot în urma acelor proteste (25.02.2019), și Deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, a depus un alt Proiect de Lege, PLx 327/2019 (L 213 la Senat), prin care încerca încadrarea în Condiții Speciale de Muncă a lucrătorilor din carierele C.E.OLTENIA! Din păcate, la votul final al acestui proiect, nici măcar inițiatorul nu a mai votat pentru susținerea acelor drepturi…De altfel, Deputatul Dan Vîlceanu, a fost un opozant îndârjit și al PLx 75/2021, devenit Legea 197/2021! Că se putea obține și mai mult, poate că da, dar să nu uităm că au fost cele mai mari beneficii obținute vreodată de angajații C.E. OLTENIA! Vreau să vă spun că, alături de subsemnatul, de Laurentiu Gabriel , de Gabriel Ciobanu, de Leo Muraru și alți colegi din schimbul C, de la Cariera Jilț-Sud, la stabilirea și redactarea acelor Revendicări au contribuit și doi colegi care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Dan Giurgescu și Gabi Racoceanu, decedați anul trecut, colegi care au protestat inclusiv pentru PLx 75/2021…Dragi colegi, haideți ca împreună să arătăm celor care ne guvernează, că trebuie să pună în aplicare Legea 197/2021 în spiritul și litera ei! Cum o vor face, este problema dumnealor. Dar să o facă cât mai repede! Prea mulți colegi mor în timpul activității! Haideți să fim prezenți atât în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, cât și la Casa de Cultură a Sindicatelor din Motru! Haideți să arătăm, încă odată, că împreună ne putem obține drepturile! Ne vedem în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu!”, a fost mesajul salariatului pentru cei care lucrează în minerit și energie.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here