Angajații CEO așteaptă stabilirea datei de acordare a cotei de cărbune

302

Administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) va discuta, astăzi, cu sindicatele când și cum se va acorda cota de cărbune pentru salariații companiei, fapt prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, asta deoarece depozitele societății ar fi cam goale. Liderii de sindicat sunt nemulțumiți că reprezentanții CEO încă se codesc să respecte CCM-ul, ei dorind ca să primească cele 10 tone de cărbune per salariat, începând chiar cu data de 15 iulie.

În iulie 2015, conducerea CEO a oferit fiecărui salariat al companiei câte 10 tone de cărbune, potrivit Contractului Colectiv de Muncă care prevede ca fiecare salariat să obțină o dată pe an o cotă de combustibil prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli, la capitolul cheltuieli cu munca vie. Pentru 2016 acordarea cotei de cărbunei încă se discută cu administrația, sindicaliștii nemulțumiți anunțând că vor solicita, în ședința din 12 iulie, direct stabilirea datei de acordarea a voucherelor de cărbune. Liderii sindicali susțin că nu sunt de acord cu văicărelile șefilor CEO, care se plâng acum de lipsa cărbunelui ce trebuie acordat angajaților, după ce au avut luni în care au avut livrări slabe de energie, iar depozitele erau pline. “Sper ca, începând cu 15 iulie, minerii și energeticienii să primească voucherele pentru cărbune, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, în 2015 când situația economică a CEO fiind la fel de proastă, compania înregistrând pierderi financiare. În paralel așteptăm și prima de 700 de lei, constând în tichete cadou, pentru ziua meseriașului. Aceasta este prevăzută în CCM, și în opinia mea nu mai trebuie discutată în comisie mixtă, cum nu mai trebuie discutat nimic de acest gen despre cota de cărbune. Depozitele CEO au cărbune mai ales că de vineri, minerii au revenit la programul de lucru de 7 zile”, a declarat, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia.
Nu este singurul sindicalist care are această opinie, și Constantin Crețan, liderul sindicatului de la Rovinari crede că administrația CEO motivează doar neoficial că nu are cărbune de dat pentru salariați.

Convocator comisia mixta 12.07Dacă administrația va aproba acordarea cotei de combustibil pentru salariații CEO, în jur de 16.000 de mineri și energeticieni își pot lua cota de cărbune, în natură, de la cele opt cariere ale CEO din județul Gorj, unele fiind dotate și cu bandă de încărcare, cu selectare a bulgărilor de cărbune.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here