Angajaţii AJOFM Gorj ar putea fi suspendați din funcție, după reținere

284

Măsura luată de judecători în cazul celor cinci actuali și foști funcționari din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, cercetaţi pentru fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu, i-a determinat, ieri, pe reprezentanții instituției să găsească urgent soluții pentru punctul de lucru de la Motru. Instanța îi obligă pe doi dintre suspecți, singurii angajați ai Agenției Locale Motru, să nu desfășoare activitatea de inspector, motiv pentru care au fost detașați angajați de la Târgu-Jiu, până la stabilirea unui program, astfel încât să nu se creeze haos în rândul șomerilor care au nevoie de viza lunară. ”Așteptăm motivarea exactă a instanței și vom lua o decizie. Facem tot posibilul să asigurăm funcționarea punctului de lucru de la Motru. Vom comunica în cel mai scurt timp programul de lucru, probabil vor fi două zile pe săptămână, în care o persoană să asigure permanență, pentru că sunt persoane care au programări la vize. Este complexă situația. Ieri, a mers o colegă de la Agenția Locală Târgu-Jiu. Este foarte greu, pentru că dislocăm pe cineva de aici. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este o situație delicată și este foarte greu. La Motru luăm în calcul suspendarea raporturilor de serviciu, mai aștept un răspuns de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și de la ANOFM, dar și soluția Tribunalului Gorj”, a declarat pentru Gorjeanul, Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
Luni, judecătorii de la Tribunalul Gorj au efectuat câteva modificări în ceea ce priveşte controlul judiciar. „Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. Impune inculpatului Târlea Ion, pe durata măsurii controlului judiciar, să respecte următoarea obligaţie: să nu se apropie de martorii M.C. şi C.G. şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. Impune inculpaţilor, pe durata măsurii controlului judiciar, să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta. Menţine restul dispoziţiilor încheierii contestate. Definitivă”, a stabilit instanţa. Ion Târlea este obligat și să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta, aceea de director executiv AJOFM Gorj. În prezent, acesta este șeful Serviciului de Administrare Buget. În total, AJOFM Gorj are 39 de angajați, în tot județul. Printre ei se află și cele trei persoane cercetate pentru fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu. Faptele ar fi fost descoperite după ce Damian Horcea, fostul şef al biroului AJOFM Târgu-Jiu, s-a sinucis, în anul 2012. Anchetatorii susțin că infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2002 – 2012, când suspecţii ar fi întocmit în fals 140 de dosare de șomaj.
”În perioada 2002-2012 au introdus în aplicația informatică a agenției date nereale privind condițiile de obținere a indemnizațiilor de șomaj, pentru mai multe persoane, creând o aparență de legalitate a datelor introduse, care a avut drept consecință juridică acordarea acestor indemnizații și însușirea lor de către unii dintre angajați. Prejudiciul efectiv cauzat agenției este în sumă de 607.246 de lei, reprezentând indemnizații de șomaj, în sumă de 473.544 de lei și contribuții sociale aferente acestor obligații, în cuantum de 133.702 lei”, a precizat Constantin Stică Costescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru.
Reprezentanții instituției au mai precizat că AJOFM Gorj se va constitui parte civilă, în cazul unui proces.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here