Angajați de la Lupoaia, în Comisia de recunoaștere a bolilor profesionale! Reprezentantul ITM a contestat actele medicale ale minerilor

3899

Comisia de recunoaștere a bolilor profesionale din CEO, formată din reprezentanți ai DSP, ITM, conducerea unității și un medic de medicina muncii, s-a întrunit, marți dimineață, la Cariera Lupoaia. Asta, pentru doi salariați care aveau acte doveditoare de la Medicina Muncii Cluj că au boli profesionale. Cei doi angajați aveau 53, respectiv 54 de ani și lucrează în producție. În urma comisiei, celor doi salariați li s-a recunoscut boala profesională de mai toți membrii comisiei, mai puțin de către reprezentantul ITM care a spus „nu” actelor prezentate de cei doi angajați. Practic, prin acordul comisiei, cei doi angajați nu primesc nimic în concret, ci doar poate un bilet de tratament la o stațiune prin Casa de Pensii.

Și această facilitate le-a fost răpită celor doi, spune liderul de sindicat Nicu Bunoaica, ce a criticat atitudinea reprezentantului de la ITM. ,,Am fost la comisie și am văzut cu surprindere că reprezentantul ITM se opunea recunoașterii bolilor profesionale ale celor doi salariați. Mi-a spus că nu e posibil să îi facă pe toți angajații bolnavi profesional deoarece ar trebui să le fie schimbate locurile de muncă. Eu l-am completat pe inspector și i-am spus că locurile de muncă trebuie îmbunătățite, nu schimbate. Am întrebat, în acest context, ce a făcut ITM pentru îmbunătățirea locurilor de muncă și mi-a replicat doar că a dat amenzi. Eu m-am hotărât astfel să cer prezența Corpului de Control al ministrului Muncii și al premierului să verifice determinările făcute de ITM la locurile de muncă din CEO. Asta pentru că ei cred că aceste determinări au fost făcute la plesneală, pe mână cu liderii corupți care au primit bani europeni pentru îmbunătățirea locurilor de muncă, dar în fapt nu au făcut nimic”, a spus Bunoaica. După cele discutate, inspectorul ITM a revenit, probabil, asupra deciziei, spune Bunoaica, deoarece s-a întors la discuții, realizând că era imposibil ca un angajat ITM să pună la îndoială un act medical. ,,Adică DSP, medicul din comisie, chiar și cei din unitate, nu au pus în discuție actele medicale prezentate de cei doi, dar a făcut nazuri cel de la ITM, care nu era în măsură să conteste un diagnostic dat de un medic în medicina muncii, medic de la Cluj. L-am amenințat că îi fac plângere penală”, a spus Bunoaica. Aceste comisii se întrunesc de câte ori salariații CEO au astfel de documente medicale care atestă boala profesională.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here