Angajat “la negru”, într-un magazin din comuna Ţânţăreni

475

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au depistat în urma controalelor efectuate la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, un angajator care îşi desfăşura activitatea cu o persoană “la negru”, în comerţ, la Ţânţăreni. Drept urmare oamenii legii au aplicat angajatorului o amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare.

ITM Gorj a desfăşurat în săptămâna 31.03 – 04.04.2014 mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. “În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 51 controale, dintre care 49 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. A fost depistat 1 angajator care presta activitate cu 1 persoană fără forme legale de angajare, fiind aplicată 1 sancţiune contravenţională pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 10.000 lei. Angajatorul depistat cu persoane “la negru” desfăşura activitate de comerţ în Comuna Ţânţăreni, Sat Floreşti, Judeţul Gorj. Au fost aplicate de asemenea 6 sancţiuni contravenţionale la 5 angajatori în valoare de 23.000 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată şi a H.G. nr.500/2011, actualizată”, a precizat George Romanescu, directorul ITM Gorj.
Principalele deficienţe constatate de către inspectorii ITM, pentru care angajatorii au fost sancţionaţi au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă salariatului anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă al salariaţilor.

Neefectuarea controlului medical periodic, sancţionată
În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă au fost realizate 72 de controale privind modul de respectare a prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma acestor verificări au fost depistate 56 de neconformităţi care au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 21.000 lei.
Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here