Angajările în sistemul sanitar, “blocate” din cauza bugetelor insuficiente

108

mediciMinisterul Sănătăţii a promis deblocarea posturilor din sistemul sanitar. Totuşi, reprezentanţii ministerului nu au precizat nimic despre susţinerea financiară a acestora. Deşi este nevoie acută de noi angajări în spitale, posibilitatea realizării lor este incertă din cauza bugetelor mult prea mici pentru a putea suporta noi cheltuieli de personal.

Vestea deblocării posturilor din sistemul sanitar nu a fost motiv de bucurie, ci mai degrabă o temă de gândire şi analiză pentru şefii unităţilor spitaliceşti. Înainte de a scoate la concurs posturi trebuie să ştie dacă îşi permit să suporte noi cheltuieli de personal. În condiţiile în care într-un spital cheltuielile de persoanl nu trebuie să depăşească 70% din valoarea bugetului alocat de Casa de Asigurări de Sănătate şi luând în calcul faptul că prea puţine unităţi reuşesc, la ora actuală, să se încadreze în acest procent, este puţin probabil ca managerii de spitale să-şi permită să scoată la concurs atâtea posturi cât ar fi necesare în fiecare unitate sanitară.

Măruţă: “Bugetul ar trebui majorat”

Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj speră să apară şi soluţii de finanţare pentru noile angajări. În caz contrar, spune sindicalistul, „totul va avea repercusiuni asupra managerilor, cărora li se va reproşa că nu au ştiut să gestioneze situaţia”. Liderul Sindicatului “Sănătatea” Gorj spune că bugetul din acest an ar trebui majorat cu cel puţin valoarea cheltuielilor de personal pentru posturile scoase la concurs. “Angajările ar fi posibile dacă bugetul din 2012 ar fi la nivelul celui de anul trecut majorat cu cel puţin valoarea necesară acoperirii cheltuielilor de personal al persoanelor angajate”, declară Ion Măruţă.

Popa: “Belelele au fost aruncate asupra autorităţilor locale”

Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj este dezamăgit de răspunsul Ministerului Sănătăţii la problema personalului din sistemul sanitar. Deblocarea posturilor din spitale este, în opinia lui Popa, o modalitate a guvernanţilor de a scăpa de necazuri. “Din păcate, politica Guvernului a fost de a scăpa de necazuri şi de aceea a aruncat „belele” asupra autorităţilor locale. Este adevărat că stăm destul de rău la capitolul personal, dar şi mai rău stăm la finanţare. Prin urmare, răspunsul ministerului este elegant, dar nu rezolvă problema”, menţionează Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au solicitat, la începutul acestui an, un raport privind posturile absolut necesare în fiecare spital, în vederea deblocării lor. Managerii de spitale s-au supus cerinţei şi au întocmit listele solicitate, însă s-au limitat doar la câteva posturi şi încă se gândesc cum vor reuşi să acopere cheltuielile de personal. Liderii sindicali din sănătate speră să apară, odată cu deblocarea posturilor, şi soluţiile de susţinere financiară a angajărilor, altfel există riscul ca angajările în sistemul sanitar să rămână “blocate” din cauza bugetelor insuficiente.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here