Andreea Munteanu, noua campioană a Europei la bârnă!

572

A prins lotul pentru Campionatele Europene individuale de gimnastică artistică de la Montpellier în ultima clipă, dar a fost revelația delegației României ! Gimnasta din Bustuchin, Andreea Munteanu a câștigat medalia de aur în finala de la bârnă la competiția din Franța.

Munteanu este urmașa Nadiei Comăneci! Gorjeanca a trecut cu bine „puntea suspinelor” și s-a încoronat regina Europei la bârnă, aparatul său preferat. „E mai greu pe tocuri decât pe bârnă. Mult mai greu!”, spunea, zâmbind, Andreea, pentru www.suntemcuvoi.ro.
Andreea Munteanu a obținut 14,366, suficient pentru a obține medalia de aur. Medalia de argint a fost obținută de Rebecca Downie (Marea Britanie, 14,300), iar broznul l-a luat Claire Martin (Franţa, 14,200).
Este cel de-al 11-lea titlu european din istoria gimnasticii românești la acest aparat, care face parte din programul gimnastelor încă de la prima ediție, din 1957, de la București. Andreea Munteanu continuă seria succeselor, care au debutat în 1975, cu Nadia Comăneci.
Sportiva din Bustuchin s-a calificat și în finala de la sol unde a obținut locul opt.

Face gimnastică de la 5 ani
Andreea Munteanu este prima gorjeancă campioană europeană la bârnă. A plecat de acasă de mică pentru a cuceri lumea. „M-am apucat de gimnastică la cinci ani, pentru că eram o fire foarte energică şi mama mea a făcut sport înainte şi n-a putut să-l practice mult timp şi şi-a dorit mult ca eu să fac gimnastica. Prima mea amintire legata de gimnastică – când am venit prima oară la selecţie, eu cu sora mea, şi am văzut o mulţime de copii în sală, care săreau la groapa de bureţi şi făceau fel de fel de tumbe, abia aşteptam să intru şi eu să fac la fel”, povesteşte ea, pentru www.suntemcuvoi.ro.
Joaca de-a gimnastica a început-o la Deva, ca apoi să facă pasul spre lotul naţional.
Munteanu a acordat un interviu site-ului Federației Române de Gimnastică imediat după victoria uriașă din Franța.

„Nimic nu vine de-a gata”
R.: Andreea, cum este să fii campioană?
A.M.: Greu de spus! Mi-am dorit acest lucru, dar nu am crezut decât atunci când am primit medalia de aur că această dorință s-a îndeplinit. Parcă nici acum nu-mi vine să cred că am câștigat…
R.: Dacă întoarcem timpul, cum îți vezi exercițiul?
A.M.: Mi-aș fi dorit să fac un exercițiu mai bun, pentru că nu a fost foarte bun!…
R.: N-a fost ”foarte bun”, dar ai câștigat medalia de aur!
A.M.: Este adevărat! A fost îndeajuns cât să câștig. Și mă simt foarte bine!
R.: Ești conștientă că trebuie să ”tragi” de tine, că altfel nu se poate…
A.M.: Da, normal, știu, că trebuie să fac mai mult în continuare, că nimic nu vine de-a gata și nimeni nu mă așteaptă doar pe mine pe podium, cu florile…
R.: Prima la bârnă, între primele opt gimnaste europene la sol, aceste performanțe înseamnă mult…
A.M.: Fără îndoială. Și obligă…
R.: Ești urmașa Nadiei Comăneci, a Danielei Silivaș, a Ginei Gogean, a Cătălinei Ponor, care are trei medalii de aur la acest aparat, este o ”povară” dulce, dar grea…
A.M.: Nimic nu se obține ușor, iar faptul că am reușit să duc mai departe această ștafetă a succeselor mă face să mă gândesc la multe și la mult pentru viitor… Unul pe care îl vreau cât mai medaliat…

Succes!
17 ani va împlini Andreea pe 29 mai. Gorjeanca mai are o soră geamănă, Adelina Florentina, care practică gimnastică aerobică și un frate, Ionuț Cristian, care face vioară clasică.

Andreea Munteanuu„Gimnastica este grea, dar dacă o faci cu plăcere pare mai uşoară. Mă antrenez 4-5 ore pe zi, dar este o muncă plăcută şi o fac cu drag, pentru că vreau să ajung cât mai sus, la Campionatele Mondiale şi poate chiar la Olimpiadă”, Andreea Muntanu, campioană la bârnă.

Berbecar, argint la paralele
Delegația României a mai obținut o medalie la Europenele din Franța. În competiţia masculină, Marius Berbecar a câştigat medalia de argint, la paralele. A primit a doua notă din concurs, 15,300. Performanţa este istorică! Este doar a doua medalie obţinută de gimnaştii români la paralele în ultimii 28 de ani.
Ediția următoare a Campionatelor Europene de gimnastică artistică, din 2017, va fi găzduită de România.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here