Anchetă redeschisă după 12 ani

308

Moartea unui bebeluș din Covrigi în urmă cu mai bine de un deceniu va fi anchetată, din nou, de către procurorii gorjeni după ce sora copilului, devenită adultă, între timp, a mărturisit că tatăl lor vitreg l-a bătut pe cel mic până când i-a luat viața. Cazul a fost anchetat în anii 2004 – 2005, atunci când s-a produs nenorocirea, dar procurorul care a instrumentat dosarul, Ion Diaconescu, cel al cărui nume e legat de arestarea nedreaptă a lui Marcel Țundrea, a decis atunci că nu are probe suficiente ca să îl incrimineze pe tatăl vitreg. Constantin Pancea le-a spus la acea vreme anchetatorilor că bebelușul de 1 an și 7 luni a fost scăpat pe jos, de fapt, de ceilalți frați ai săi și că el nu l-ar fi lovit niciodată pe acesta.

Mama copiilor este Ioana Cărăgui, femeia care recent a fost implicată în scandalul cu copilul din satul Larga răpit și dus la bulgari de tatăl său pakistanez. Ea a avut de-a lungul anilor mai multe relații amoroase, din fiecare rezultând câte un copil, toți ajungând să fie crescuți de stat. În urmă cu 12 ani trăia cu Pancea la Covrigi și părea convinsă că frații mai mari l-au scăpat pe jos pe cel mic, bărbatul scăpând astfel de acuzația de omor. Unul dintre acei copii, Alina, a devenit acum majoră, are 18 ani și spune că poate rosti adevărul fără teamă. „Domnul Pancea a fost cel care l-a bătut pe fratele nostru mai mic. Eu și ceilalți frați fugisem de dumnealui în acea zi pentru că ne bătea și pe noi, mai ales pe un frate al nostru care avea 3 ani. Eu aveam 6 ani și cu încă un frate reușeam să fugim mai repede și scăpam de bătaie. Cel de 3 ani a rămas cu sechele și în prezent. Când ne-am întors noi acasă dumnealui era cu Poliția în curte și fratele nostru era mort. E clar că el l-a bătut”, povestește tânăra.
Constantin Pancea nici nu vrea să audă de asemenea declarații și susține că, de fapt, Ioana Cărăgui era cea violentă cu micuții, deși și femeia susține că nici ea nu își lovea copii. „Eu nu îi băteam că nu aveam nici un drept, nu erau ai mei. Ea, mama, era cea care îi bătea. Pe mine ei chiar mă iubeau. Când a venit Protecția Copilului să îi ia plângeau după mine și ziceau că vor să stea cu mine. Dacă era să fiu rău cu ei mai cereau ei să stea cu mine? Nu cred! Eu am și acum un copil mic, am grijă de el, îl duc la școală, mă îngrijesc de el. Cum să bat eu un copilaș de nici doi ani până să moară?! Doamne ferește. Ea era cea care îi bătea”, spune bărbatul, vorbele sale fiind negate de cea cu care vroia la un moment dat să își croiască un drum comun în viață. „Eu nu stăteam pe acasă, eram la muncă, el era cel care îi bătea, dar mie copiii nu îmi spuneau că îi amenința cu bătaia. În ziua aia în care a murit cel mic nici nu eram acasă. Când m-am întors l-am găsit cu copilul vânăt. Mi-a spus că se înecase cu mâncare, dar nici vorbă de așa ceva”, spune Ioana Cărăgui.
Acum și femeia și bărbatul, dar și fiica de 18 ani, urmează să fie audiați de procurori, care au deschis un dosar și fac cercetări cu privire la cele întâmplate în urmă cu 18 ani. Parchetul a obținut de la instanță hotărârea de a redeschide dosarul respectiv, zilele ce urmează fiind menite să aducă clarificări în acest caz. „Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. 42 /II/2 din 20.05.2016 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în dosarul nr. 1354/P/2004, prin care s-a revocat rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale nr.1354/P/2004 din data de 20.05.2005 a aceluiaşi parchet şi s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză, sub aspectul infracţiunii de omor, prevăzută de art.188 C.pen. În baza art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, a decis Tribunalul Gorj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here