Anchetă penală la Protecţia Copilului Gorj

527

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a demarat o anchetă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, la un Centru de Asistenţă Socială din Târgu Jiu, unde o minoră ar fi fost agresată de doi supraveghetori. Conducerea Centrului de Primiri Urgențe din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu Jiu a solicitat conducerii DGASPC Gorj să efectueze o cercetare disciplinară în cazul celor doi supraveghetori pe care fata de 14 ani îi acuză că au abuzat-o emoțional și fizic.

La data de 02 august a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, la data de 29 iulie a.c., o minoră, de 15 ani, din municipiul Târgu Jiu, beneficiară a măsurii de protecție specială în Apartamentul Destinat Protecţiei Rezidenţiale a Copilului „Aleea Teilor”, din localitate, ar fi fost abuzată fizic și emoțional, de către doi angajați ai Centrului de Primire în Regim de Urgență Târgu Jiu, în vârstă de 54, respectiv 61 de ani. Minora a fost prezentată la S.M.L. Gorj pentru examinare de specialitate. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.

Comisie de cercetare disciplinară, la DGASPC Gorj
La data de 26 aprilie 2017, minora R.M.N., născută pe 09.10.2002, a părăsit cu bilet de voie, fără a se mai întoarce, apartamentul destinat protecţiei rezidenţiale a copiilor „Aleea Teilor” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu Jiu, aspect anunţat telefonic organelor de poliţie.
În seara zilei de 28 iulie, reprezentanţii DGASPC Gorj au fost anunţaţi că fata a fost găsită şi se află la sediul Poliţiei Novaci. Minora a fost preluată de către un reprezentant al DGASPC Gorj, care a adus-o la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Jiu. Luni, 31 iulie, fata a fost reintegrată în apartamentul destinat protecţiei rezidenţiale a copiilor „Aleea Teilor”; la doar câteva ore, ea a contactat-o telefonic pe Valeria Iriza, şefa Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Jiu, relatându-i faptul că sâmbătă, 29 iulie, în timp ce se afla în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a fost victima unor abuzuri emoţionale şi fizice, săvârşite asupra sa de către M. E. – educator şi M.I.I. – supraveghetor de noapte. La aflarea acestor informaţii, Valeria Iriza s-a deplasat la sediul DGASPC Gorj, sesizând conducerea instituţiei despre acest incident. Imediat s-a demarat procedura prevăzută de Standardul nr 17 din Ordinul nr 89/2004, după cum confirmă conducerea DGASPC Gorj.
Conducerea Centrului de Primiri Urgențe din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu Jiu a solicitat conducerii DGASPC Gorj să efectueze o cercetare disciplinară în cazul celor doi supraveghetori pe care minora îi acuză că au abuzat-o emoțional și fizic.
În prezent, se efectuează o cercetare penală pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorei, la IPJ Gorj, iar la nivelul DGASPC Gorj se derulează o anchetă administrativă în vederea lămuririi acestui incident şi sancţionării persoanelor vinovate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here