Ancheta lui Igaş, la cabinetul MAI de la Pasarelă

369

IMG_6395●“Şi ciungii puteau să obţină avizele medicale!”, Vasile Stănculete – şeful Policinicii Târgu-Jiu

Anchetă la unităţile medicale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor din cinci judeţe, printre care şi Gorjul, după ce s-a constatat că nouă candidaţi la Academia de Poliţie care nu îndeplineau criteriile de înălţime şi prezentau afecţiuni oftalmologice, primiseră avizul medical ca fiind apţi. Pentru că la contravizita medicală s-a descoperit această problemă, ministrul de Interne, Traian Igaş, a decis să-şi trimită Corpul de Control la toate aceste unităţi pentru a depista medicii care au emis documentele. În Gorj există un singur astfel de cabinet, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ, Daniel Tică, acesta se află în Târgu-Jiu la Pasarelă. Aici s-au eliberat 300 de fişe medicale pentru candidaţii înscrişi pentru examen la unităţile MAI.

Nouă dintre candidaţii la Academia de Poliţie, şase fete şi trei băieţi, au fost respinşi la concurs, după ce s-a constatat că aceştia nu îndeplineau criteriile de selecţie. Totul s-a descoperit, luni, în prima zi a probelor eliminatorii, la contravizita medicală. Atunci s-a văzut că cei 9 candidaţi, deşi erau declaraţi apţi, din punct de vedere medical, nu îndeplineau aceste criterii. Cele şase fete fiind sub baremul de înălţime, în timp ce băieţii prezentau afecţiuni oftalmologice. Unităţile medicale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor care au emis aceste acte pentru candidaţi sunt în judeţele Gorj, Dolj, Constanţa, Vrancea şi Braşov.

Revoltă pentru lipsa de măsuri

Revoltat de cele întâmplate este directorul Policlinicii Târgu-Jiu, Vasile Stănculete. Acesta spune că, în ziua de astăzi, oricine poate obţine avize medicale ca fiind apt, chiar şi ciungii: “Este un haos total, sper să se facă ordine. Noi, Policlinica Târgu-Jiu, suntem cea mai avizată instituţie pentru eliberarea fişelor medicale, dar în ultima vreme s-a dat avize şi le face cine vrei şi cine nu vrei. Avem patru cabinete medicale particulare, care fac fişele, nu se ştie cu cine, adică se prezintă pacienţii acolo dimineaţa, lasă fişa banii şi vin la prânz şi iau fişa medicală completată. Am sesizat peste tot cu aceste cabinete medicale care eliberează aceste fişe, nu s-a luat nicio măsură, este un haos generalizat şi pe nimeni nu interesează”, a precizat medicul Vasile Stănculete.

“Este un haos generalizat!”

Acesta a explicat şi care este procedura pentru obţinerea avizului de apt medical: “Medicii de la MAI eliberează aceste fişe şi le spun, le faceţi unde doriţi, cu precădere spre cabinetele particulare, iar medicul apoi semnează încheierea fişelor. La Policlinică la noi, de exemplu, la oftalmologie nu trece nimeni. În rest, este un haos şi acesta este numai începutul. Toate şcolile de şoferi jonglează cu aceste chestiuni. Mâine ne pomenim pe drumurile publice cu orbi, cu ciungi. Ultimele fişe care au ajuns la mine nu au ortopedia, deci şi cu ciungi ne vom trezi pe drumurile publice că au carnet de şofer. Este o piaţă, plăteşti şi iei ce vrei!”, a mai spus Stănculete.

Prefectura Gorj aşteaptă Corpul de Control

Deocamdată nu se ştie câţi candidaţi din Gorj au obţinut aceste acte din cele nouă depistate ca fiind false. “În perioada următoare, Corpul de Control al Ministrului de Interne se va deplasa în Gorj pentru a verifica acele acte medicale”, a confirmat subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu. Anul trecut, prin Ordin al ministrului a fost interzisă acordarea de derogări de la condiţiile şi criteriile stabilite pentru recrutarea candidaţilor. Pentru corectitudinea examenului din acest an, ministrul Igaş a dispus instalarea de camere video în toate sălile în care se desfăşoară concursul. Procesul de admitere este observat şi monitorizat de reprezentanţi ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

Gabriela Mladin

Eroare umană?!

Vasile Popescu, medicul MAI de la Pasarelă: “totdeauna, cine munceşte mai şi greşeşte. Este posibil să nu fie un centimetru, se poate. Nu e numai asta activitatea noastră, ea este şi de medic de familie şi de imunitate şi mai multe atribuţii conform fişei postului. Asta este una din activităţi, mergem în paralel cu ele şi se mai poate şi greşi. Dacă asistentul meu are audienţă şi eu îl chem să facă hidrocortizon şi îl solicit (..)greşelile pot să scape. Este o eroare umană. Noi nu avem oftalmolog, aceste fişe se fac în Policlinică. La noi se face doar testul culorii, test care se face şi în Policlinică”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here