Situație dificilă în trista poveste a morții bebelușului decedat, săptămâna trecută, la naștere la Spitalul Județean de Urgență Tg Jiu. Părinții fetiței au aflat că la spital copilul lor ar fi fost declarat viu în acte, după naștere, în timp ce la Serviciul de Medicină Legală Gorj, după autopsie, medicii legiști au tras concluzia că fătul era mort și că nu a avut când să trăiască. În toată această încurcătură toți cei care o așteptau pe Ștefania să vină pe lume și să le bucure viețile au trebuit să își ia “la revedere”, sâmbătă, de la aceasta, micuța fiind înhumată într-un cimitir din comuna Crasna, localitatea natală a părinților.
Tatăl fetiței e convins în continuare că medicii nu și-au făcut treaba la timp, mai ales că e pus în dificila situație de a nu ști dacă fetița a fost vie sau moartă la naștere. “Păi de la spital mi-au comunicat că trăia, că așa scrie în acte, că după naștere a trăit și a primit nota 1, în timp ce legiștii la Morgă spun că plămânul nu era respirat și că era un făt decedat încă din pântece. Ce pot eu să cred? Sper ca polițiștii să afle adevărul și să îl aflu și eu pentru că eu asta vreau să știu. De ce nu m-au informat și pe mine la timp, de ce nu mi-au spus de eventuale complicații pentru că dacă sarcina a fost bine nouă luni ceva s-a întâmplat acum”, spune Cătălin Matei, tatăl îndurerat.
Conducerea Spitalului Județean, prin purtătorul de cuvânt Vasile Stănculete, a refuzat să facă prea multe comentarii cu privire la situația respectivă, acesta menționând doar că sunt anchete în derulare, care vor clarifica împrejurările în care s-a produs decesul. Suferința fetală cronică este considerată cauza principală a morții bebelușului, însă nimeni nu spune și cum s-a ajuns la așa ceva, tatăl îndurerat punând suferința respectivă pe seama faptului că mama nu ar fi fost băgată în seamă la timp de medici. Femeia a fost în travaliu o noapte întreagă, după vreo 15 ore de chin, când era prea târziu, fiind supusă unei intervenții chirurgicale care a avut menirea de a-i salva viața. Pe lângă ancheta polițiștilor mai e în curs una a Colegiului Medicilor și alta administrativă, dispusă de conducerea spitalului, părinții temându-se însă că, la fel ca în alte cazuri, medicii vor fi găsiți nevinovați, iar pierderea suferită de ei va fi una în zadar.
Gelu Ionescu