Anchetă în Gorj și în Germania. Băiețel din Dănciulești, vândut de propria familie

556

Prezența de săptămâna trecută la Târgu Jiu a Nataliei Intotero, ministrul Familiei, a scos la iveală un caz șocant. Un băiețel în vârstă de 6 ani, din comuna Dănciulești, ar fi fost vândut unui cetățean din Germania, iar scoaterea lui din țară s-a făcut printr-un intermediar în baza unor documente false.

Autoritățile din Germania s-au sesizat după ce cetățeanul neamț a încercat să înscrie copilul din Gorj în sistemul de învățământ de acolo, neavând la dosar toate actele care să demonstreze adopția micuțului. Imediat au fost alertate autoritățile din România, iar la începutul lunii aprilie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj a primit o adresă din partea Autorităţii Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDC) pentru a verifica dacă minorul este la domiciliu. Cei de la Gorj au verificat aspectele semnalate și au constatat că băiețelul nu este acasă. La domiciliu au făst găsiți alți doi minori, care au fost luați și plasați la un asistent maternal. ,,Imediat s-a demarat procedura conform legislaţiei în vigoare, fiind înştiinţate instituţiile abilitate să verifice aspectele sesizate şi să intervină conform competenţelor legale, fiind vorba, în acest caz despre DIICOT. Reprezentanţii DGASPC Gorj s-au deplasat la domiciliul familiei împreună cu reprezentanţii autorităţii locale pentru a evalua situaţia socio-familială. S-a constatat în urma intervenţiei şi a discuţiilor purtate cu reprezentanţii legali că minorul în cauză nu se află la domiciliu. S-a constatat că la domiciliu mai există doi minori, o fetiță de 8 ani și un băiețel de 2 ani și 8 luni, minori ce au fost preluaţi la scurt timp de reprezentanţii DGASPC Gorj împreună cu reprezentanţii Poliţiei, fiindu-le instituită măsură de protecţie specială-plasament în regim de urgenţă la asistenţi maternali profesionişti”, a declarat Minodora Sucea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Ce a transmis DIICOT
Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Gorj efectuează cercetări in rem privind săvârşirea infracţiunii de trafic de minori, după ce un copil în vârstă de 6 ani, din comuna Dănciuleşti, ar fi fost scos din România şi dus în Germania. „Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice. Menționăm faptul că, organele de urmărire penală au transmis către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională cereri de cooperare judiciară, iar din data de 18.04.2024, minorul a fost preluat de către autoritățile germane prin Serviciul Social pentru Tineret Regensburg”, a transmis DIICOT.

Demersuri pentru aducerea în țară
Declarații despre acest caz a făcut și ministrul Natalia Intotero care a precizat că președintele ANPDCA se va deplasa în Germania pentru repatrierea băiețelului. Momentan nu se cunoaște exact suma cu care ar fi fost vândut minorul către cetățeanul din Germania. ,,Există mai multe speculaţii în acest sens. Ceea ce pot eu să vă spun este că autorităţile statului, prin DGASPC şi prin DIICOT, au reacţionat cu promptitudine şi vreau să le mulţumesc celor de la DIICOT pentru implicare, pentru seriozitate şi profesionalism. De asemenea, ce pot să vă mai spun este că preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție va efectua o deplasare de urgenţă în Germania unde va sta la discuţie cu autorităţile germane în vederea repatrierii într-un timp cât mai scurt a minorului care acum este în grija lor”, a spus ministrul Familiei.
După aducerea în țară al minorului, acesta va intra în sistemul de protecție socială, alături de cei doi frați ai săi, fiind exclusă întoarcerea sa în familie. Copiii trăiau acasă într-o sărăcie lucie, iar problemele din sânul familiei păreau că nu se mai termină.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here