Anchetă DIICOT după atacul cibernetic asupra spitalelor

724

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anunţat că fac cercetări in rem (nred. cu privire la faptă) în cazul atacului cibernetic care a afectat activitatea mai multor spitale din ţară.
Verificările au fost declanşate în urma sesizării a două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice.
Astfel, se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.
Numărul spitalelor afectate de atacul cibernetic a ajuns la 26. Spitalele din Gorj nu se află pe această listă.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a precizat că este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware, existând o cerere de răscumpărare în valoare de 3,5 bitcoin (aproximativ 157.000 euro). „În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice implicate în analiza acestui incident recomandă să nu se ia legătura cu atacatorii şi să nu se plătească răscumpărarea cerută!”, atenţionează DNSC.
Spitalele care folosesc platforma Hipocrate, indiferent dacă au fost afectate sau nu, au primit o serie de recomandări pentru gestionarea corectă a situaţiei.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here