Anchetă decisă de Ministerul Sănătăţii pentru bebeluşul decedat la Cluj

532

Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea unei comisii de evaluare medicală a cazului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, formată din reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai ministerului, medici neonatologi şi chirurgi pediatrii, care vor analiza incidentul în urma căruia fetiţa familiei Şendroiu, din Gorj, născută prematur, a murit. Părinţii fetiţei au venit de altfel din Târgu-Jiu pentru ca bebeluşul să se nască la Cluj-Napoca, fiindcă se ştia de problemele grave ale acesteia. Totodată, ei au solicitat ca fetiţa să fie operată de profesorul Constantin Ciuce, care este însă chirurg generalist, fără specializare în chirurgie pediatrică, dar care a operat copii şi în alte cazuri.

“Corpul de control al ministrului a verificat deja activitatea spitalului, iar raportul a fost finalizat. Ministerul Sănătăţii a cerut o informare de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj privind acest caz (n.r. al fetiţei născută prematur) şi a decis înfiinţarea unei comisii de evaluare medicală a cazului de la Spitalul Judeţean – formată din medici neonatologi, chirurgi pediatrii, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor şi ai MS. Comisia va evalua exact modul în care trebuia intervenit din punct de vedere medical şi va face recomandări medicale şi procedurale astfel încât pe viitor să existe o abordare unitară a acestor cazuri’’, au precizat surse citate de presa clujeană. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, a susţinut, sâmbătă, că în cazul fetiţei “s-a procedat corect”.
“Fetiţa s-a născut prematur, la 32 de săptămâni, cu o greutate de 1,3 kg şi cu malformaţii foarte grave. Colectivul de medici a decis că cea mai bună soluţie ar fi transferul la Spitalul Marie Curie din Bucureşti şi s-a făcut solicitare de elicopter sau avion. Pentru că a durat, am decis cu tatăl fetiţei transferul acesteia la Chirurgie infantilă din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, dar fetiţa a murit pe drum, imediat ce a fost scoasă din incubator. Considerăm că am procedat corect. (…) Ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi aprobat solicitarea părintelui de a fi operată de prof. Ciuce şi pacientul ar fi decedat în sala de operaţie?! Probabil că în acel moment eram acuzaţi de abuz în serviciu că am aprobat ca un medic care nu are specialitate să opereze un copil, chiar dacă nu avea specialitate chirurgie pediatrică”, a precizat Petru Şuşcă.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here