Analize gratuite, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

330

dsp 2Potrivit reperezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Adunarea Mondială a Sănătăţii a adoptat în mai 2010 prima sa rezoluţie privind hepatita virală şi a consacrat ziua de 28 iulie drept dată anuală pentru ZMLH, în coordonarea OMS.

Prima celebrare oficială a unei ZMLH sub auspiciile OMS în 2011 ţinteşte creşterea gradului de conştientizare în privinţa hepatitelor virale.

Cu această ocazie se derulează şi o campanie de luptă anti-hepatită, ce presupune o acţiune amplă de testare gratuită, care se va desfăşura în laboratoarele Bioclinica din Târgu-Jiu şi din restul ţării, recoltare_sange_1în perioada 1-6 august.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului, ce reprezintă cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A, B,C, D, E sau G. Numeroase alte cauze (alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine) pot genera hepatite sau agrava o hepatită virală. „Analiza de situaţie efectuată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei pentru România relevă că hepatitele virale rămân o problemă serioasă de sănătate publică pentru ţara noastră: incidenţa HVB scade semnificativ în ultima decadă plecând însă de la un nivel foarte ridicat în 2001, ceea ce ne menţine încă mult peste media UE; incidenţa HVA ne situează între primele 3 locuri cele mai defavorabile din UE; numai ratele HVC se găsesc sub media UE, cu o tendinţă însă de creştere între 2007 şi 2008”, a precizat Elena Piţian, Purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Campanie de luptă împotriva hepatitei

Scopul campaniei de luptă anti-hepatită din acest an este iniţierea şi continuarea unor măsuri privind reducerea incidenţei infecţiilor cu virusuri hepatice. Astfel, gorjenii se pot testa gratuit în laboratorul Bioclinica din Târgu-Jiu, în perioada 1-6 august.

În plus, la nivelul DSP Gorj, cu ocazia ZMLH, sunt derulate activităţi de informare a populaţiei ţintă (ex. copiii şi adolescenţii sub 18 ani nevaccinaţi, persoanele cu comportament sexual cu risc ridicat, incluzând tineri infectaţi cu HIV, consumatorii de droguri injectabile, persoanele care au nevoie frecvent de sânge, de produse din sânge sau de dializă, beneficiarii transplantului de organe, persoanal spitalicesc, etc). „Dintre activităţile derulate menţionăm: informare sau instruire şi distribuire de materiale informative prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, întâlniri, informări, discuţii interactive, consiliere şi distribuire de materiale informative cu grupuri de părinţi, informări şi distribuiri de materiale informative în cadrul târgurilor expoziţionale, distribuire de materiale informative prin CMI-uri, cabinete medicale şcolare, ambulatoriu de specialitate, farmacii, puncte stradale etc., organizarea de puncte de informare în cadrul maternităţilor şi laboratoarelor de analize medicale, acţiuni de informare şi distribuire de materiale informative către populaţia generală din mediul rural prin ONG-uri”, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Gorj.

Imunizarea împotriva formelor de hepatită este prima măsură ce se impune în lupta contra acestei cumplite boli.

Acoperirea cât mai largă posibil, către comunităţile defavorizate, a vaccinării HVB obligatorii în Planul Naţional de Imunizare şi extinderea vaccinării HVA dincolo de situaţiile de criză trebuie completate de măsuri nespecifice privind igiena personală şi colectivă privind populaţia generală şi grupurile de risc comune tuturor formelor de hepatită virală.

Difuzarea pe scară largă şi urmărirea implementării acestor măsuri fac parte din misiunea comunităţii naţionale de promovare a sănătăţii.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here