An plin pentru deputatul Elvira Șarapatin: 22 de proiecte de lege și propuneri legislative în 2019

925

Anul 2019 a fost unul complex în ceea ce privește activitatea parlamentară pentru deputatul de Gorj, Elvira Șarapatin. De altfel, parlamentarul social-democrat și-a prezentat, pentru Gorjeanul, o scurtă ,,radiografie” a activității sale care a cuprins 22 de proiecte de lege și propuneri legislative în acest an, completate cu 28 de intervenții și declarații politice.

Rep.: Care a fost cel mai important proiect din acest an?
Elvira Șarapatin: ,,Am iniţiat o lege, care a fost votată de Parlament, pentru deblocarea investiţiilor de la nivel local prin includerea acestora în lucrări de interes public major.
Am adus modificări Legii nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, prin care se vor debloca obiectivele de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii locale şi naţionale.
Iniţiativa legislativă a fost votată în iulie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional cu 207 voturi pentru, 40 contra şi 5 abţineri. Am completat, mai exact, articolul 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, astfel încât lucrările declarate de interes naţional de la nivel local să reprezinte lucrări de interes public major, acestea fiind indispensabile în cadrul politicilor fundamentale ale ţării în domeniul asigurării infrastructurii locale şi naţionale.
Astfel, lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, reprezintă lucrări de interes public major. De asemenea, amenajările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică pentru construcţia de hidrocentrale, având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic, reprezintă lucrări de interes public major.”

Rep.: V-ați implicat și pentru noua Lege a Pensiilor, asigurând pensionarii că le vor crește veniturile în 2020?
Elvira Șarapatin: ,,Da. Susțin drepturile pensionarilor și subliniez că noua lege a pensiilor aduce o nouă formulă de calcul, bazată pe valoarea punctului de referinţă, care va avea drept rezultat creşterea consistentă a tuturor pensiilor, atât a celor actuale, care vor fi recalculate, cât şi a celor care vor ieşi la pensie de acum înainte. Aceasta se va aplica etapizat, începând cu 2019 şi va intra în vigoare integral din 2021.
Astfel, valoarea punctului de pensie va creşte la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 şi 1.875 de lei în 2021. Practic, rezultatul va fi că în 2021-2022, cele mai multe pensii se vor dubla, iar cele mai mici aproape se vor tripla. În acest fel, se vor elimina inechităţile şi nedreptăţile care au făcut ca persoane cu aceeaşi vechime, în aceleaşi condiţii de activitate şi pregătire profesională să aibă pensii diferite, în funcţie de momentul când au ieşit la pensie. Cu toate că nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare, este o lege complexă, rezultat al unei ample dezbateri publice. Vreau să precizez că noua lege a pensiilor poate fi susţinută financiar-bugetar, în pofida faptului că sunt necesare resurse suplimentare consistente, în următorii patru ani. PSD şi-a respectat toate angajamentele privind majorările veniturilor pentru toate categoriile sociale. Atunci când s-a adoptat legea salarizării şi s-au mărit salariile an de an, Opoziţia, în frunte cu preşedintele Iohannis, nu conteneau să anunţe că nu mai sunt bani. Atunci când s-a mărit succesiv valoarea punctului de pensie, de la 871 de lei în 2016, la 1.100 de lei acum la fel, aceleaşi strigăte alarmiste că se prăbuşeşte bugetul, că deficitul fondului de pensii se va agrava dramatic. În realitate au fost, sunt şi vor fi bani şi pentru pensii şi pentru salarii. Niciodată un guvern PSD nu va ajunge în situaţia să taie salarii şi pensii aşa cum a făcut guvernul Boc”.

Rep.: Cât de dificilă este pentru dumneavoastră să fiți la Parlament, în București, la cabinetul parlamentar de la Târgu-Jiu și în teritoriu, pentru că dumneavoastră conduceți și Organizația Județeană de Femei a PSD Gorj?
Elvira Șarapatin: ,,Este dificil, dar, nu, imposibil. Cred că munca unui deputat se poate evalua după activitatea profesională, munca în teritoriu și activitatea legislativă. În cazul meu poate fi luată în calcul și o a patra valență, activitatea de partid, întrucât sunt Președinte al OFSD și am responsabilități mai mari decât colegi de-ai mei.
Am fost alături de colegele mele din OFSD Gorj, am organizat întruniri politice, am făcut acțiuni umanitare și am organizat evenimente în localități. Am alături femei extraordinare, care înțeleg munca de partid și mesajul pe care trebuie să-l transmită gorjenilor. Dar nu mai contează cât a fost ori cât este de greu dacă rezultatele sunt minunate”.

Rep.: Ați fost tentată în acest an să plecați din PSD?
Elvira Șarapatin: ,,Niciodată! Nu mi-am dorit să plec din PSD, nu îmi doresc să plec, cu atât mai mult cu cât PSD este singurul partid în care activez. Fac muncă politică pentru PSD de mai bine de 20 de ani și am rezistat foarte bine și când partidul a fost la Putere și când a fost în Opoziție, spun asta deoarece sunt colegi din partid care nu agreează Opoziția. Important este că în Opoziție partidul se remontează, se consolidează și își îndepărtează vulnerabilitățile”.

Rep.: Ce mesaj aveți pentru cetățenii din Gorj, acum, în prag de sărbători?
Elvira Șarapatin:,, Le doresc tuturor locuitorilor județului sănătate și înțelepciunea să înțeleagă ce e bun în viața lor, să nu se consume pe fleacuri inutile. Le transmit să se bucure de Crăciun alături de familiile lor și să petreacă de Revelion atât de mult încât să nu-i doară capul în anul care vine. Un an nou fericit și un Crăciun îndestulat!”
A.STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here