An plin de evenimente pentru pompierii gorjeni

207

Anul 2012 a fost unul agitat pentru pompierii gorjeni. Aceştia au intervenit în peste 2.000 de situaţii de urgenţă şi au monitorizat alte 1.264 de astfel de situaţii, reuşind astfel să salveze viaţa a zeci de gorjeni. În aproape jumătate dintre cele peste 2.000 de situaţii de urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj a intervenit singur.

Potrivit unei situaţii prezentate ieri de reprezentanţii ISU Gorj, în cursul anului 2012 forţele inspectoratului au gestionat 2.226 de situaţii de urgenţă, dintre care 2.038 acţiuni de intervenţie. În alte 115 situaţii forţele au fost întoarse din traseu, 14 s-au dovedit a fi alarme false iar 59 au reprezentat deplasări fără intervenţie. În aproape jumătate dintre cele 2.038 de acţiuni de intervenţie, ISU Gorj a intervenit singur. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj a intervenit singur în 935 situaţii de urgenţă faţă de 632 în anul 2011, reprezentând o creştere de 48%, din care: 336 pentru stingerea incendiilor; 24 pentru asistenţa persoanelor (degajări de persoane în urma exploziilor, prăbuşirii sau accidentelor de muncă şi rămase blocate în apartament, ascensor, la înălţime, etc.); 15 alte situaţii de urgenţă (misiuni pirotehnice, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, înlăturarea efectelor inundaţiilor, avarii la utilităţi publice, etc); 106 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, protecţia mediului, salvări de animale, etc.); 53 intervenţii pentru asigurarea zonei probabile de producere a unor situaţii de urgenţă, 396 intervenţii la incendii de vegetaţie”, se arată în bilanţul prezentat joi.

Numărul incendiilor de vegetaţie, în creştere
Potrivit reprezentanţilor ISU Gorj, în anul 2012 la nivelul judeţului s-a înregistrat o creştere cu 87% a numărului incendiilor de vegetaţie, comparativ cu anul 2011. Totodată, s-au mai înregistrat creşteri a numărului intervenţiilor pentru asigurarea zonei probabile de producere a unor situaţii de urgenţă (152%), a numărului incendiilor (33%), intervenţiilor la acţiuni pentru protecţia comunităţilor (5%) şi la alte situaţii de urgenţă (34%); s-a înregistrat în schimb o scădere cu 22% a numărului intervenţiilor pentru acordarea de asistenţă a persoanelor.

Zeci de gorjeni, salvaţi de pompieri
Mulţumită eforturilor pompierilor gorjeni, anul trecut au fost salvate vieţile a 91 de persoane, dintre care 73 de adulţi şi 18 copii, şi au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de 25.921.154 lei. Pe timpul desfăşurării acţiunilor operative de intervenţie nu au fost înregistrate victime sau răniţi din cadrul forţelor de intervenţie ale inspectoratului, dar din păcate la sosirea forţelor de intervenţie la faţa locului au fost găsite 46 persoane decedate.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here