Ample manifestări la Târgu-Jiu, de Ziua Naţională a României, la 100 de ani de la Marea Unire

386

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, autorităţile din Gorj au sărbătorit, cu mare fast, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Manifestările, dedicate Zilei Naţionale a României, au avut loc, în premieră, în zona Coloanei Infinitului. Mii de persoane de toate vârstele au fost prezente la eveniment, bucurându-se din plin de momentele evocatoare, dar mai ales de parada militară.

Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au debutat la ora 11.00, cu salutul drapelului de luptă şi al gărzii de onoare. A urmat intonarea Imnului de stat al României, după care, un sobor de preoţi a susţinut un Te Deum.
Prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu, le-a transmis gorjenilor gândurile sale, la ceas de sărbătoare, şi a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă. Discursuri au susţinut şi primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Mihai Popescu. “Vorbim cu dragoste şi respect despre o naţiune care şi-a făurit cu trudă şi cu luptă un destin, luându-şi de cele mai multe ori soarta în propriile mâini, cu determinare şi curaj. Sunt 100 de ani în care România a avut victorii şi împliniri, dar şi jertfe nedrepte, pe care românii au fost nevoiţi să le dea. (…) Îmi doresc ca românii să rămână mereu acelaşi popor mândru şi demn, neînfricat şi neîngenunchiat, capabil să-şi găsească mereu forţa pentru a se regenera din interior pentru a dăinui ca naţiune suverană şi independentă multe secole de acum înainte. Îmi doresc, de asemenea, ca românii să nu se lepede niciodată de ţara lor, de pământul pe care au păşit pentru prima dată, de limba în care au rostit pentru prima dată cuvântul “mamă”, pentru că cel ce se leapădă de patrie şi de neamul lui se leapădă de sine însuşi. Şi mi-aş mai dori să nu uităm niciodată trecutul şi eroii neamului”, a transmis Cosmin Mihai Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. De departe, cel mai aşteptat moment a fost parada militară, care, pe lângă defilarea obişnuită a militarilor, jandarmilor, poliţiştilor şi pompierilor, de această dată a fost completată şi cu o prezentare a tehnicii şi maşinilor din dotarea forţelor armate şi a celor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar şi din dotarea Salvamont, Poliţiei Locale şi Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu.

Spectacol evocator, la ceas de seară
Începând cu ora 17.00, în centrul municipiului Târgu-Jiu, a debutat un spectacol evocator intitulat sugestiv “Cei 100 de ani de acasă – Centenar România”, scenariu Ion Cepoi, regie Mălina Andrei. Spectacolul a cuprins mai multe momente, unul dintre ele, “Unire în cuget şi simţiri”, aparţinând Palatului Copiilor Târgu-Jiu. Au urmat evocări istorice susţinute de Teatrul “Elvira Godeanu”, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului şi Ansamblul Folcloric Cheile Olteţului Polovragi; au avut loc şi proiecţii de secvenţe din filme istorice. Spectacolul a continuat cu muzică populară cu mesaj patriotic, în interpretarea artiştilor de la Doina Gorjului.
Piaţa Prefecturii a devenit neîncăpătoare pentru gorjenii veniţi la manifestări. Aceştia au urmărit şi spectacolul de rock susţinut de Ember Fire din Republica Moldova. Seara s-a încheiat cu aprinderea iluminatului festiv şi un concert Inna.
Chiar dacă temperaturile au fost foarte scăzute pe tot parcursul zilei, iar seara gerul a fost şi mai greu de suportat, gorjenii nu au ezitat să participe, în număr mare, la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, sărbătorind Ziua Naţională a României aşa cum se cuvine.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here