Amplă manifestare omagială la Centenarul Ecaterinei Teodoroiu

288

Centenarul trecerii în nemurire a eroinei poporului român, Ecaterina Teodoroiu, a fost marcat pe 22 august 2017, printr-o amplă manifestare omagială și comemorativă organizată de către autoritățile locale și județene, la Târgu Jiu.

Manifestările dedicate centenarului Ecaterinei Teodoroiu au debutat la ora  11.00 cu o slujbă de pomenire, la Biserica din Vădeni; la ora 12.00, a fost sădit  STEJARUL RECUNOȘTINȚEI la Casa Memorială ”Ecaterina Teodoriu” din Târgu-Jiu: au participat: Asociația Cercetașilor Tradiționali din România- Filiala Gorj, Asociația Națională ”Cultul Eroilor Regina Maria”- Filiala Gorj, Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoriu” din Târgu-Jiu, reprezentanții Consiliului Județean Gorj, Instituției Prefectului Gorj, Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, ai instituțiilor județene de cultură, etc.

Expoziție foto-documentară la muzeu
Evenimentul a continuat la ora 14.00, când a avut loc o expoziție foto-documentară ”Ecaterina Teodoroiu”, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu.

După-amiaza, manifestările s-au mutat în centrul municipiului. La ora 17.00- în Piața Prefecturii s-a instalat Garda de Onoare; la 17.05 a avut loc slujba de rugă și închinare pentru poporul român. La ora 17.15 a fost programat cuvântul despre semnificația evenimentului, urmat de alocuțiuni evocatoare.

La ora 17.30 a debutat momentul artistic evocator susținut de Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, după care au fost depuse coroane. La ora 18.00 a avut loc un Moment ”Onor la erou” (Stingere), iar la ora 18.05 – Defilarea Gărzii de Onoare.

În intervalul orar 18.20- 19.15 s-a desfășurat o procesiune ”In memoriam” pe Axa ”Constantin Brâncuși” (Masa Tăcerii-Biserica Sfinții Apostoli” Petru și Pavel”- Coloana Infinitului), iar la ora 19.20 – Proiecție filme: Documentar ”Cătălina Teodoroiu- Eroina poporului român”; Film artistic ”Ecaterina Teodoroiu” , în Parcul Coloanei Infinitului din Târgu-Jiu; au participat: Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Instituția Prefectului- Județul Gorj, Asociația Cercetașilor Tradiționali din România-Filiala Gorj, Asociația Națională ”Cultul Eroilor Regina Maria”-Filiala Gorj, Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoriu” din Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj, Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, Garnizoana Târgu Jiu, Inspectoratul Județean de Poliție Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Județean ” Tudor Vladimirescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”lt. Col. Dumitru Petrescu”, Protoieria Târgu-Jiu, primării din județ. Pentru acest eveniment, Consiliul Județean Gorj a realizat medalii omagiale cu efigia: „Ecaterina Teodoroiu. 100 de ani de la trecerea în Eternitate. 1917 – 2017”. Medalia este un omagiu adus Eroinei de la Jiu, ca un arc peste timp, păstrând vie în memoria posterității personalitatea, faptele de arme și sacrificiul său, la 100 de ani de la moarte. Cu același prilej au fost realizate și insigne de rever „Centenar Ecaterina Teodoroiu”, cu portretul colorizat al eroinei.

Atât medaliile omagiale, cât și insignele vor fi oferite din partea reprezentanților Consiliului Județean Gorj invitaților prezenți la manifestarea comemorativă din ziua de 22 august.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here