Amenzile pentru munca la negru, contestate în instanţă

625

Inspectorii de muncă gorjeni au aplicat pe parcursul anului trecut un număr de 77 de sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare, însă o bună parte dintre acestea au fost contestate de către patroni în instanţă.

În anul 2014, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, Serviciul Control Relaţii de Muncă, au efectuat un număr de 2.329 controale, dintre care 2.279 controale au avut ca şi obiectiv principal identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
În urma verificărilor, au fost depistaţi 81 de angajatori din judeţ care utilizau “munca la negru” având 139 de persoane fără forme legale de angajare, din care 46 sunt femei. La trei angajatori au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, astfel că documentele au fost transmise spre cercetare Parchetului Judeţean existând presupunerea săvârşirii de către aceşti angajatori a infracţiunii prevăzută şi sancţionată de articolul 264, alin. 4 din Legea 53/2003. Totodată, în cadrul controalelor a fost depistat un angajator care desfăşura activitate fiind în faliment cu 3 persoane fără forme legale de angajare, drept urmare, fişele de identificare au fost transmise spre cercetare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

56 de contestaţii
Anul trecut, munca la negru a fost drastic sancţionată de oamenii legii. “Au fost aplicate 77 de sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 1.040.000 lei. Din totalul de 77 sancţiuni aplicate pentru folosirea «muncii la negru» au fost contestate în instanţă un număr de 56. Angajatorii depistaţi că lucrau cu persoane «la negru» desfăşurau activitate în următoarele domenii specifice: comerţ, construcţii, service auto, spălătorii auto, cafe-bar, taximetrie, tăierea şi rindeluirea lemnului, transport de persoane”, a declarat inspectorul-şef al ITM Gorj, George Romanescu.
Totodată, pentru neregulile constatate de la legislaţia muncii, Serviciul Control Relaţii de Muncă a aplicat un număr de 486 de sancţiuni contravenţionale pentru 421 de patroni din Gorj, dintre care 412 au fost amenzi în valoare totală de 1.866.800 lei şi 74 au reprezentat avertismente.
“Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta”, a mai spus şeful ITM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here