Amenzi pentru exploatările forestiere din Gorj

270

Conform programului dispus de Inspecţia Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat în perioada 16 – 20 februarie o acţiune de control privind respectarea prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă în domeniul silvicultură şi exploatări forestiere în unităţi de profil din judeţul nostru.

Obiectivul acţiunii inspectorilor de muncă gorjeni s-a axat pe: identificarea angajatorilor din domeniul silviculturii şi exploatării forestiere, modul de respectare a prevederilor legale privind sănătatea şi securitatea în muncă, măsurile stabilite pentru reducerea numărului de accidente de muncă mortale şi de invaliditate; creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
“Acţiunea a fost motivată în principal de faptul că, la nivel naţional, în evidenţele Inspecţiei Muncii, sectorul forestier şi exploatare forestieră este unul din domeniile în care se înregistrează un număr mare de accidente mortale şi cu invaliditate în care au fost implicaţi lucrătorii. La verificările efectuate au participat şi inspectori de muncă din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Hunedoara”, a declarat inspectorul-şef al ITM Gorj, George Romanescu.

George_RomanescuSancţiuni de 11.500 lei
Astfel, au fost efectuate controale la 9 unităţi ce desfăşoară activităţi de exploatare forestieră cu un număr total de 110 lucrători. În urma controalelor, au fost constatate 16 neconformităţi pentru care s-au stabilit măsuri de remediere. Pentru neregulile constatate, reprezentanţii ITM Gorj au aplicat 16 sancţiuni contravenţionale dintre care trei amenzi, în valoare de 11.500 lei. Principalele deficienţe constatate au fost: lipsa semnalizării în parchetele de exploatare, lipsa trusei sanitare în pachetul de exploatare, nu toţi lucrătorii erau dotaţi cu echipamentele individuale de protecţie, unii operatori ce deservesc utilajele nu aveau calificarea şi pregătirea profesională necesară, lipsa planului de revizii şi reparaţii pentru utilaje, instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă nu erau întocmite conform activităţilor şi locurilor de muncă.
Ca urmare a acestor controale derulate de ITM Gorj, pe 20 februarie, la Direcţia Silvică Judeţeană a avut loc o şedinţă de evaluare a rezultatelor obţinute, unde s-au dezbătut deficienţele constatate în timpul controlului; problemele specifice acestor domenii de activitate; modul concret şi eficient al efectuării unor controale care să contribuie la reducerea accidentelor de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here