Amenzi pentru comercianţii de jucării

151

jucariiÎn această perioadă, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) GORJ desfăşoară acţiuni de supraveghere a pieţei precum şi acţiuni tematice de control prin care se verifică produsele şi serviciile cu impact mare în rândul consumatorilor.

Aglomeraţia din pieţe şi magazine, graba de a cumpăra produsele de care au nevoie determină consumatorii să nu acorde atenţie detaliilor, cum ar fi citirea etichetelor, probarea produselor electrocasnice sau solicitarea informaţiilor suplimentare cu privire la instrucţiunile de utilizare, montare sau avertismente. Activitatea din această perioadă a instituţiei judeţene include acţiuni zilnice de supraveghere a pieţei produselor şi serviciilor oferite consumatorilor conform tematicilor de control stabilite atât la nivel judeţean, cât şi desfăşurate la nivel naţional conform Planului de acţiuni al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Jucării neconforme

Una dintre acţiunile principale pe care s-au axat comisarii Protecţiei Consumatorilor a fost verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea jucăriilor. “Comisarii CJPC GORJ au verificat comercianţii de jucării pentru a da posibilitatea părinţilor să cumpere aceste produse etichetate corespunzător, având avertismentele de vârstă, cât şi instrucţiunile de asamblare, dar şi pentru a preveni eventualele pericole ce pot decurge din achiziţionarea unei jucării care să rănească un copil”, a declarat Daniela Michi, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Astfel, au fost verificate jucării în valoare de 37.046 de lei de la un număr de 17 operatori economici, acţiunile de control finalizându-se prin aplicarea de amenzi contravenţionale în valoare totală de 12.200 de lei.

Alimentele la control

De asemenea, în atenţia oamenilor legii s-a aflat efectuarea a zeci de controale ce au privit calitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor de post, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, produselor alimentare tradiţionale şi produse specifice sărbătorilor de iarnă, precum carne şi produse din carne, produse de patiserie – cofetărie, produse de ciocolată, vinuri. Până în prezent, au fost verificaţi un număr de 26 de operatori economici, fiind efectuate acţiuni prin care s-au verificat mai multe aspecte prevăzute de legislaţia în vigoare. “S-au urmărit aspecte precum calitatea produselor, starea ambalajelor în care se comercializează produsele, informarea consumatorilor cu privire la elementele de identificare a produselor care trebuie înscrise în mod clar, vizibil şi lizibil pe etichetele care însoţesc produsele la vânzare. Totodată, am verificat şi dacă se respectă temperaturile la transportul, expunerea şi comercializarea produselor, încadrarea în data durabilităţii minimale, afişarea preţurilor, dar şi practicile comercianţilor în relaţia cu consumatorii”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJPC Gorj. Ca urmare a acţiunilor de control a fost verificată cantitatea de 332 de kilograme produse alimentare, valoarea amenzilor aplicate fiind de 17.300 de lei. Ca măsuri pentru creşterea nivelului de protecţie a consumatorilor în perioada sărbătorilor de iarnă, comisarii Protecţiei Consumatorilor Gorj îşi propun creşterea siguranţei alimentare, îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate consumatorilor, dar şi a sistemului de transmitere şi urmărire a reclamaţiilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here