Amenzi pentru comercianţii de băuturi răcoritoare

380

În perioada 28 iulie – 08 august a.c., comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au desfăşurat, conform programului de control aferent trimestrului III 2014, aprobat de Preşedintele ANPC, o acţiune tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe.

Potrivit lui Mădălin Giurcău, comisar-şef adjunct al CJPC Gorj, în cadrul acestei acţiuni, au fost verificaţi un număr de 21 de operatori economici din localităţile Peştişani, Motru, Târgu-Jiu, Turceni, Băleşti, Schela, Runcu şi Turcineşti. “Controlul s-a desfăşurat la distribuitori, depozite en-gross, magazine precum şi staţii de benzină, verificându-se mai multe aspecte. Am avut în vedere astfel, dacă băuturile răcoritoare şi sucurile şi nectarurilor din fructe se încadrau în data durabilităţii minimale declarată de producători, încadrarea în parametrii de calitate, starea ambalajelor şi calitatea acestora astfel încât să nu fie permisă modificarea calităţii iniţiale a produsului, dar şi încadrarea în volumul net declarat”, a precizat Giurcău.
Reprezentanţii CJPC Gorj au mai verificat şi detalii cu privire la modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate, controalele vizând aspecte ale etichetării sucurilor, înscrierea pe etichetă a avertismentelor obligatorii, dar şi modul de afişare al preţurilor, conform legislaţiei în vigoare.
De asemenea, oamenii legii, au verificat dacă vânzătorii respectau condiţiile de depozitare prevăzute de producători, dar şi prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.

369 de litri de suc, cu abateri
În urma celor 21 de controale efectuate la faţa locului, comisarii CJPC Gorj au constat nereguli referitoare la lipsa afişării preţurilor pentru corecta informare a consumatorilor, ori afişarea incorectă a acestora (lipsa preţ/unitatea de măsură), fiind depistate însă şi preţuri care erau afişate într-o forma echivocă, ilizibilă, inducând în eroare consumatorii.
“În total, a fost verificată o cantitate de 468 de litri de băuturi răcoritoare şi sucuri/nectaruri din fructe, fiind constataţi cu abateri 369 de litri. Pentru abaterile constatate , un număr de 15 operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional, aplicându-se 11 amenzi în valoare totală de 13.500 de lei, dar şi patru avertismente”, a mai spus comisarul-şef adjunct al CJPC Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here