Amenzi pentru angajatorii care nu respectă măsurile anti-caniculă

277

Inspecţia Muncii demarează verificările prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, în locaţiile unde se lucrează în spaţii deschise şi în condiţii de efort fizic.

Prin aceste controale se urmăreşte respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Temperaturile ridicate din această perioadă înregistrate la nivelul judeţului nostru pot face ravagii în buzunarele angajatorilor gorjeni şi asta dacă nu se conformează şi sunt găsiţi de echipele de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj că realizează abateri de la legislaţia în domeniu.
Ordonanţa 99/2000 stabileşte că angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind lucrul la temperaturi extreme. În caz contrar, nerespectarea prevederilor reglementate de legislaţia în vigoare se sancţionează cu amendă ce porneşte de la 1.500 de lei şi poate ajunge până la 2.500 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here