Amenzi pe bandă rulantă pentru munca la negru

291

Inspectori din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă – Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, au derulat săptămâna trecută un număr de 23 de controale, din care 21 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acestora, au fost depistaţi trei angajatori care prestau activitate cu patru persoane fără forme legale de angajare. În consecinţă, s-au aplicat trei sancţiuni contravenţionale pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 40.000 de lei, patronii prinşi pe picior greşit desfăşurând activitate în sectorul zootehnic, în Peştişani, Tismana şi Buduhala.
“Au fost aplicate în total şapte sancţiuni contravenţionale la şase angajatori, în valoare de 55.000 de lei. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; neîndeplinirea de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă la termenele stabilite de acesta; nerespectarea de către reprezentantul legal a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, documentele solicitate necesare controlului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
Şi echipe de control din cadrul Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat 20 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 22 de neconformităţi. În consecinţă, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în sumă de 51.000 de lei. Neregulile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, semnalizarea pericolelor incompletă, evaluarea riscurilor necorespunzătoare, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here