Amenzi noi pentru angajatorii de zilieri

246

De aproape trei luni de zile, activităţi precum cele de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale sau umaniste, ori cele de organizare a expoziţiilor, se regăsesc în Legea 18/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Până acum, Legea 52/2011 prevedea că se pot presta activităţi cu caracter ocazional în agricultură, vânătoare, pescuit, silvicultură, piscicultură, acvacultură, pomicultură, viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de întreţinere şi curăţenie.
Mai nou, în rândul activităţilor desfăşurate de zilieri, se încadrează şi activităţile de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste, dar şi cele de organizare a expoziţiilor.
Legea nr. 18/2014 introduce şi noi amenzi pentru angajatorii care nu respectă regulile în domeniu. Astfel, beneficiarii gorjeni care folosesc zilieri pentru alte activităţi decât cele reglementate va fi sancţionat, cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei.
De asemenea, angajatorii din Gorj vor fi sancţionaţi cu amendă de 6.000 lei dacă nu îndeplinesc următoarele obligaţii: durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă; nici un ziler nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar, pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic; beneficiarul nu poate angaja zilieri să desfăşoare activitatea în beneficiul unui terţ.
Prevederile ce au devenit aplicabile din 17 iunie au eliminat posibilitatea persoanelor fizice pentru a angaja zilieri. Legea nr. 18/2014 stabileşte că beneficiarul de lucrări va fi doar persoană juridică, PFA, II şi IF. De asemenea, nici instituţiile publice nu pot folosi zilieri.
I.M.

1 COMENTARIU

  1. Oferta locuri de munca legale! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! Contract legal si oferit imediat! Dovada platii! Au fost trimise deja primele castiguri! NU e vorba despre joc piramidal sau despre MLM! Lucrati ca operator online, 3 ore pe zi, si incasati 300 dolari lunar! Pentru mai multe detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: georgetamatza@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here