Amenzi mai mici pentru tăierile ilegale de pădure

267

Legea care scade amenzile pentru tăierea ilegală a pădurilor a fost semnată la începutul acestei săptămâni de preşedintele Klaus Iohannis şi va fi aplicată. Practic, parlamentarii au votat reducerea sancţiunilor ce fuseseră mărite de Guvernul Cioloş. Astfel, reprezintă contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 până la 20.000 de lei administratorul/prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta. Contractele sunt nule de drept.
Potrivit noului text de lege, contravenţie silvică se consideră şi “recoltarea prin lucrări de conservare la nivelul de subunitate de gospodărire a unui volum mai mare decât volumul prevăzut pentru lucrări de conservare pe perioada de aplicare a amenajamentului silvic, fără existenţa unei aprobări legale în acest sens, şi se sancţionează după cum urmează: cu avertisment, dacă depăşirea reprezintă până la 3% din volumul prevăzut şi cu amenda de la 5.000 până la 10.000 de lei, dacă depăşirea reprezintă 3,1% – 10% din volumul prevăzut”. Va fi sancţionată cu amendă de la 1.000 lei până la 2.000 de lei şi trecerea animalelor domestice însoţite sau neînsoţite prin fondul forestier, fără aprobare legală. Sancţiunea se aplică însoţitorului turmei, dacă animalele sunt însoţite, sau proprietarului, dacă animalele sunt neînsoţite.
Potrivit noilor reglementări, constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 până la 15.000 de lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză: expedierea, transportul, primirea, depozitarea materialelor lemnoase fără avize de însoţire a materialelor lemnoase sau cu avize de însoţire din care nu rezultă provenienţa legală, aşa cum sunt prevăzute de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, cu excepţia situaţiilor prevăzute de aceste norme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here