Amenzi de zeci de mii de lei pentru muncă nedeclarată

512

– Barurile din Bâlteni și Bolboși, verificate de ITM Gorj, aveau angajați fără forme legale

Agenții economici din județ care au fost verificați de inspectorii de muncă în perioada 18-22 martie, și care au avut carențe în activitatea pe care o desfășoară, au primit 35 de sancțiuni contravenționale de aproape 230.000 de lei. Inspectorii de muncă informează că au fost 65 de controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. ”Au fost aplicate 35 sancțiuni contravenționale în valoare de 229.000 lei, dintre care 60.000 lei pentru muncă nedeclarată. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 177 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate”, a comunicat ITM Gorj.

În comunicatul de presă, inspectorii mai arată: ”Doi angajatori din comunele Bâlteni și Bolboși, având domenii de activitate baruri și alte activități de servire a băuturilor au fost sancționati, fiecare, cu suma de 20.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane fără încheierea în prealabil a unui contract individual de muncă. Un alt angajator din orașul Țicleni, având domeniu de activitate alte transporturi terestre de călători, a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru primirea la muncă a doi salariați cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial”, precizează instituția.

Verificări și în comerț
De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile „Fabricarea altor produse din materiale nemetalice” – cod CAEN 23 și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare” – cod CAEN 4673. Au fost verificați 10 angajatori, fiind aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 46.000 lei și dispuse 39 măsuri de intrare în legalitate.
Obiectivele campaniei au constat în:
-identificarea și verificarea agenților economici din grupul țintă;
-eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;
-creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă;
-verificarea respectării de către agenții economici din grupul țintă a tuturor condițiilor de muncă ale lucrătorilor.
Încă o atenționare a șefului ITM Gorj, George Romanescu: „Atragem atenția tuturor angajatorilor de respectarea prevederilor legale în domeniile relații de muncă și securitate și sănătate în muncă, în mod deosebit acelor angajatori care nu respectă legislația în vigoare privind munca nedeclarată. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va întreprinde toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către aceștia a prevederilor legale în domeniile de competență”, transmite acesta.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here