Amenzi de zeci de mii de lei pentru alimente expirate

134

alimentePe parcursul săptămânii trecute, activitatea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj s-a concretizat prin efectuarea unui numar de 29 de acţiuni de control ce au avut ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în cadrul activităţilor de comercializare a produselor şi de prestare a serviciilor.

 

 

Conform reprezentanţilor CJPC Gorj, au fost cercetate şi o serie de petiţii venite din partea consumatorilor gorjeni care au sesizat aspecte din activitatea operatorilor economici sau au reclamat produse cu deficienţe ori servicii prestate necorespunzător. “Pentru creşterea eficienţei verificărilor, au fost organizate acţiuni de control în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală Gorj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj. Ca urmare a verificării unui număr de 29 de operatori economici, la 17 dintre aceştia au fost constatate încălcări ale normelor de comercializare a produselor şi prestare a serviciilor către consumatori. În cauză, cei 17 au fost sancţionaţi contravenţional, valoarea totala a amenzilor aplicate fiind de 56.400 de lei”, a declarat Anca Daniela Michi, purtător de cuvânt al CJPC Gorj.

 

 

Numeroase neconformităţi

Verificarile efectuate săptămâna trecută la cei 29 de agenţi economici au scos la iveală mai multe neconformităţi. Astfel, comisarii Protecţiei Consumatorilor au depistat produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, dar expuse la vânzare, motiv pentru care s-au aplicat două amenzi contravenţionale în valoare totală de 30.000 lei şi s-au dispus măsuri de oprire definitivă de la comercializare a produselor constatate cu deficienţe. De asemenea, la verificările efectuate produselor nealimentare s-au găsit deficienţe ce ţineau de etichetarea incompletă, incorectă sau lipsa elementelor de identificare şi caracterizare care fie nu erau înscrise în mod vizibil, fie nu erau traduse în limba română. Totodată, în cazul altor produse nu erau afişate preţurile acestora, precum şi denumirea operatorilor economici/unităţilor la locul de desfăşurare a activităţii.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here