Amenzi de sute de mii de lei date angajatorilor din Gorj

577

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat pe parcursul lunii august 2024 un număr de 131 controale, din care 91 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 40 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, a comunicat ieri instituția.

În urma acțiunilor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în cuantum de 463.000 lei, din care 341.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă și 121.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 233 măsuri de intrare în legalitate. Inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat în perioada menționată, patru persoane prestând muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare 80.000 lei. În această perioadă inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat două cazuri de muncă subdeclarată la doi angajatori, fiind aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 18.000 lei, mai arată Inspectoratul. Totodată, cu ocazia controalelor efectuate la angajatori, inspectorii de muncă au informat atât persoanele găsite la lucru cu ocazia efectuării controlului inopinat la locul de muncă al angajatorului verificat, cât și reprezentantul angajatorului, asupra dezavantajelor folosirii muncii nedeclarate, precum și consecințele pe care le produce munca nedeclarată.
,,De asemenea angajatorii au fost informați despre munca subdeclarată care este reglementată de articolul 15^2, din Legea 53/2003 Republicată cu modificările și completările ulterioare, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale. Au fost trimise către angajatori un număr de 50 scrisori de notificare întocmite în vederea informării în scop preventiv cu recomandarea de a consulta şi de a respecta legislaţia în domeniul relaţiilor de muncă. În ceea ce priveşte interacţiunea directă cu cetăţenii şi problemele pe care aceştia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în luna august 2024, au fost înregistrate 52 petiţii. De asemenea, au fost verificate și înregistrate 20 contracte colective de muncă, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Gorj, la sfârșitul lunii august 2024, fiind de 317”, transmite instituția.
Șeful ITM Gorj, George Romanescu a declarat: „Rezultatele din domeniul relațiilor de muncă, în special numărul ridicat al persoanelor depistate fără forme legale de angajare, ne determină să păstrăm standardele de calitate ale actului de control și indicatorii acestuia. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență”, a precizat acesta.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here