Amenzi de peste 100.000 lei, aplicate de inspectorii ITM Gorj

141

În jur de 50 de controale au fost realizate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj în decursul a 4 zile. În urma controalelor efectuate “munca le negru” a fost sancţionată aspru, inspectorii aplicând sancţiuni contravenţionale în valoare de 108.000 lei în domeniul relaţiilor de muncă iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, valoarea amenzilor aplicate a fost de 9000 de lei.

În perioada 20-24 august inspectorii ITM Gorj au desfăşurat mai multe acţiuni de control. De astfel, în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate un număr de 31 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. 7 angajatori au fost depistaţi utilizând “munca la negru” având 9 persoane fără forme legale de angajare dintre care 4 erau femei. În urma controlului 7 sancţiuni au fost aplicate pentru aceste nereguli în valoare de 100.000 lei. “Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii de activitate: construcţii şi comerţ. Au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale la 12 angajatori, din care 10 sunt amenzi în valoare de 108.000 lei”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt în cadrul ITM Gorj.

Truse medicale incomplete la locurile de muncă
Compartimentul Securitate şi Sănătate în muncă, din cadrul ITM Gorj, a desfăşurat 26 de controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost aplicate 48 sancţiuni în valoare de 9.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, nesemnalizarea riscurilor, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here