Amenzi de miliarde şi sute de controale pentru munca la negru

349

george romanescuConducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a făcut publice la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul unei conferinţe de presă rezultatele obţinute de instituţie în primele trei luni ale acestui an. Cifrele nu sunt deloc surprinzătoare, mulţumitor fiind faptul că faţă de anul trecut, a scăzut cu mult folosirea muncii la negru, precum şi a angajatorilor din judeţ sancţionaţi în acest sens.

Potrivit lui George Romanescu, şeful ITM Gorj, pentru primele trei luni ale anului curent, Serviciul Control Relaţii de Muncă a bifat efectuarea unui număr de 403 decontroale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi 27 de angajatori care utilizau munca la negru având 41 de persoane fără forme legale de angajare, din care nouă erau femei. Dintre acestea, au fost înregistrate în registrul general de evidenţă a salariaţilor 18 contracte individuale de muncă. În acest sens, au fost aplicate 27 de sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 450.000 lei. Angajatorii depistaţi desfăşurau activitate în următoarele domenii: exploatarea lemnului, construcţii, comerţ, spălătorii şi vulcanizări auto, zootehnie. „Serviciul Control Relaţii de Muncă au aplicat 161 de sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate de la legislaţia muncii pentru un număr de 108 angajatori, din care 70 au fost amenzi în valoare totală de 568.600 lei. Pentru neregulile constatate au fost dispuse 1.136 de măsuri angajatorilor controlaţi, dintre care 867 au fost realizate. Nu putem observa decât faptul că a scăzut numărul angajatorilor sancţionaţi pentru munca fără forme legale în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Acest lucru se datorează activităţii depuse prin intensificarea controalelor, a modificărilor legale privind cuantumul amenzilor aplicate pentru primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, precum şi a răspunderii penale a reprezentantului legal al societăţii, în cazul persoanei juridice, respectiv a persoanei fizice”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.

Securitatea în muncă, atent verificată

Totodată, în primele trei luni ale acestui an, sute de controale au fost efectuate şi de cei 12 inspectori de muncă din cadrul Compartimentului de Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM). Controalele au vizat conştientizarea angajatorilor privind respectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, creşterea gradului de securitate în muncă în unităţi din toate ramurile de activitate. Astfel, în intervalul ianuarie – martie a.c., inspectorii de muncă au efectuat un număr de 396 de controale la 285 de unităţi şi au identificat 645 de neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Din totalul controalelor, sunt de menţionat 18 controale la unităţile din staţiunea montană Rânca, 43 la angajatori în perioada în care au fost înregistrate temperaturi extreme, 16 la utilizatorii de echipamente de muncă ce funcţionează cu combustibili gazoşi, opt la unităţile care au ca activitate fabricarea produselor de brutărie şi a celor făinoase, şi alte zece la exploatările forestiere din judeţ.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here