Amenzi de 120.000 de lei pentru munca la negru

225

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a făcut publică situaţia pe primele patru luni ale anului curent a cazurilor de muncă la negru depistate pe raza judeţului, în urma controalelor inopinate desfăşurate.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de inspectorii de muncă în acest sens a fost de 120.000 de lei. Cifrele sunt totuşi unele mai mici, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. “Acţiunile de control au avut un caracter inopinat şi s-au desfăşurat în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii, în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor supuse controlului. În primele patru luni ale anului 2017, au fost depistaţi 11 angajatori care utilizau munca la negru având 24 de persoane fără forme legale de angajare faţă de 22 de angajatori depistaţi în anul 2016 cu 33 de persoane fără forme legale de angajare. De asemenea, pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare au fost aplicate 10 sancţiuni în cuantum de 120.000 de lei faţă de 22 de sancţiuni în valoare de 330.000 de lei aplicate anul trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane la negru desfăşurau activităţi în următoarele domenii: construcţii, zootehnie, comerţ, spălătorii auto, depozite de material lemnos, coafură. Principalele deficienţe pentru care angajatorii gorjeni au fost sancţionaţi au fost: neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, la munca suplimentară, la cea pe timp de noapte şi la munca în zilele de sărbătoare legală; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor.
Per general, în perioada 1 ianuarie-1 mai 2017, echipele ITM Gorj au efectuat un număr de 462 de controale faţă de cele 392 ce au fost derulate în primele patru luni ale anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here