Ameninţări pentru transportatori, presiuni pentru protestatari! – Autoritatea Rutieră a pus beţe-n roatele autobuzelor pentru sindicalişti

169

deschidereCu o zi înainte de marşul desfăşurat în capitală, sindicaliştii din Gorj s-au trezit şi ei că nu au cu ce să mai ajungă la Bucureşti. Transportatorii au anunţat ferm că nu pot să-i mai ducă pe protestatari în capitală, deşi iniţial au fost de acord să facă cursele către Bucureşti. Liderii de sindicat din Gorj ai CNSLR Frăţia şi BNS susţin că transportatorii cu care au contracte pentru participarea la miting au

anunţat, pe ultima sută de metri, că nu le mai pot pune la dispoziţie autobuze, întrucât au primit ameninţări din partea Autorităţii Rutiere Române (ARR).

Cu o zi înainte de mitingul din capitală, firmele care aveau încheiate contracte cu sindicatele din Gorj, pentru asigurarea transportului sindicaliştilor la manifestare, au anunţat brusc că nu mai pot onora comanda. Ei au şi explicat gestul, precizând că au primit ameninţări din partea celor de la Autoritatea Rutieră Română. „Este pentru prima dată în 20 de ani când vrem să mergem la un miting, fie el şi în Piaţa Constituţiei şi ni se pun piedici. Am fost sunaţi de către patronii firmelor de transport cu care noi avem legături foarte vechi şi care trebuiau să ne ducă la Bucureşti pentru a participa la miting şi ne-au spus să nu ne supărăm pe ei, dar au fost ameninţaţi de ARR Bucureşti că dacă pleacă din Târgu-Jiu vor fi amendaţi şi li se vor închide firmele. Li s-a spus să stea cuminţi acasă la ei că le va fi bine după aia. În legătură cu mitingul, găsim noi o soluţie şi mergem la Bucureşti”, susţine Valentin Popa, lider CNSLR Frăţia.

Ordin politic?!

Un alt lider de sindicat, Cristi Aldescu, lider BNS Gorj a confirmat ameninţările primite de operatorii de transport: „Întâmpinăm probleme cu transportul la miting. Asta e cea mai mare problemă. Acum o săptămână am vorbit cu operatorii de transport, am aranjat toate autocarele care trebuie să meargă la Bucureşti la miting şi ieri după-amiază (n.r. marţi) am primit telefoane de la aceştia prin care ne-au comunicat că nu mai pot să efectueze aceste curse pentru că a sunat ARR Bucureşti şi ne-a spus că dacă se fac aceste curse o să se închidă firmele. Oricum, noi mâine o să fim la Bucureşti în Piaţa Victoriei. E jalnic ce se întâmplă. Cred că este un ordin politic. Am auzit declaraţia Elenei Udrea josnică prin care spunea că va face tot ce este posibil ca să nu ajungă sindicaliştii la această mişcare sindicală. Dacă în 2010 am ajuns să ne interzică cineva să manifestăm, să ne exprimăm nemulţumirile înseamnă ne-am întors în trecut”.

Neagă totul

La Gorj, şeful ARR Gorj, Ilie Dăianu a declarat că nu a dat un astfel de ordin: „Cursele de Bucureşti care se fac sunt nişte curse ocazionale. Ei ştiu ce au de făcut. Noi le dăm acele documente de control care se folosesc la tronsporturile ocazionale, le dăm şi nişte instrucţiuni de folosire a lor. Nu s-a primit nimic de la Bucureşti cu privire la aceşti trasportatori. Ei pot să plece oricând, ştiu ce trebuie să aibă la bord, e treaba lor”.

Cu toate piedicile existente, sindicaliştii din Gorj susţin că vor ajunge miercuri în capitală.

Gabriela Mladin

Profesorii, lăsaţi fără cele două autobuze

Sindicaliştii din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj contractaseră şi ei două autobuze care ar fi trebuit să îi ducă pe sindicalişti, 100 la număr, astăzi în capitală. Din păcate, nici autobuzele lor nu vor ajunge la destinaţie.

Presiuni pentru sindicaliştii Florinelei Ponta

Preşedinta Sindicatelor Libere din Învăţământ Târgu-Jiu, Florinela Ponta, a anunţat şi ea că a contractat un autobuz pentru a ajunge la mitingul de astăzi din capitală. Ieri însă, societatea de transport a venit cu o cerere ciudată, sindicalistei solicitându-i-se să prezinte la urcarea în autobuz un tabel cu toţi cei prezenţi în mijlocul de transport. “Nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva de când participa la astfel de acţiuni. Nu voi face acest tabel sau dacă îl fac voi trece pe toate rândurile numele meu. Nici măcar nu voi pune o pancartă cu ,,miting” în faţa autocarului. Se fac adevărate presiuni”, a declarat sindicalista. De asemenea, în şcoli s-a trimis de la Inspectoratul Şcolar Gorj cereri privind numărul exact de persoane care vor lipsi miercuri, şi liste pe categorii profesionale. S-a motivat că se doreşte să se ştie dacă cei care absentează miercuri au înlocuitori. “Şi acesta este tot o formă de presiune mai ales că nu s-a mai practicat până acum. Noi vom merge însă la Bucureşti, 50 de persoane”, a completat Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here