Ameninţări după 50 de ani de relaţie: „Îţi tai gâtul şi ţi-l pun în gard!”

1108

Sunt împreună de o jumătate de secol şi au şapte copii. Dar, în loc să-şi trăiască bătrâneţea în armonie, Maria şi Ilie, din comuna gorjeană Baia de Fier, o ţin dintr-un scandal în altul. Motivul: gelozia! Femeia a fost ameninţată în dese rânduri cu moartea, partenerul de viaţă spunându-i ultima dată că-i va tăia capul cu securea şi i-l va atârna în gard. Speriată, gorjeanca a cerut, în instanţă, ordin de protecţie împotriva bărbatului său, lovit de gelozie taman la 68 de ani.

O femeie de 66 de ani, din comuna Baia de Fier, şi-a reclamat partenerul de viaţă la poliţie. Maria a sunat la 112 şi a cerut ajutorul oamenilor legii, după ce concubinul său a ameninţat-o cu moartea. Bărbatul de 68 de ani a fost evacuat din locuinţă, iar pe numele său a fost deschis dosar penal pentru ameninţare.
Gorjeanca nu s-a mulţumit doar cu ordinul de protecţie provizoriu emis pe o perioadă de cinci zile de organele de poliţie şi s-a adresat instanţei de judecată.

Beţia şi gelozia i-au furat minţile
Femeia a relatat judecătorului că partenerul său, gelos fiind şi aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a ameninţat-o cu o secure, producându-i o puternică temere. „A existat un conflict între noi. El sta cu securea în poartă şi mi-a spus că-mi taie gâtul şi mi-l pune în gard”, a povestit femeia în instanţă.
În ciuda celor întâmplate, avocatul concubinului a solicitat respingerea cererii, motivat de faptul că cei doi locuiesc de 50 de ani împreună, au șapte copii, iar pârâtul nu are antecedente penale.
Bărbatul a spus că a fost provocat de femeie şi a recunoscut că a recurs la ameninţări. „În timp ce eu tăiam lemne, a apărut reclamanta şi eu i-am spus să nu vină acasă că-i tai gatul”, a relatat agresorul.
Instanţa a reţinut faptul că în cauză este îndeplinită condiţia existenţei violenţei domestice şi a apreciat că „actele de violenţă manifestate de pârât împotriva victimei sunt actuale şi de natură a putea conduce la punerea în real pericol a acesteia”. În consecinţă, Judecătoria Novaci a admis cererea de emitere a unui ordin de protecţie şi a dispus evacuarea temporară a pârâtului din locuinţa situată în Baia de Fier. În plus, bărbatul nu are voie să se apropie de victimă la o distanţă mai mică de 20 de metri. Ordinul de protecţie este valabil șase luni. „Respinge în rest cererea de emitere a unui ordin de protecţie privind interzicerea a oricărui contact cu victima şi privind obligarea agresorului la consiliere psihologică”, a mai decis instanţa din Novaci.
Ca Maria sunt multe gorjence care trăiesc în spaimă şi care rabdă, în tăcere, ani la rând. Deşi sunt agresate verbal şi bătute crunt, multe femei rămân captive în aceste relaţii toxice, prea puţine fiind cele care au curajul să ceară ajutorul autorităţilor în drept.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here