Amendată pentru că a lipit pe gard afișe cu favoriții la parlamentare

460

Polițiștii din Fărcășești au fost sesizaţi, miercuri, de un tânăr de 29 de ani, din comuna Fărcăşeşti, despre faptul că în curtea unei familii sunt aplicate ilegal afișe electorale.
”La faţa locului s-au deplasat lucrătorii de poliție, care au constatat că, în interiorul curţii ce aparține unei femei de 58 de ani, din comuna Fărcășești, pe o construcţie din lemn, sunt amplasate afişe electorale, reprezentând candidaţii unei formaţiuni la Alegerile Parlamentare 2016. S-a luat măsura sancționării contravenționale a femeii, cu amendă în valoare de 4.500 de lei, pentru afișarea de materiale de propagandă electorală în alte locuri decât cele stabilite legal în acest scop”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.

”Alege să fii corect!”
Până pe 11 decembrie, polițiștii gorjeni vor desfășura campania de informare și prevenire a votului ilegal, intitulată ”Alege să fii corect”. ”În cadrul campaniei, săptămânal, la nivelul județului Gorj, polițiștii împreună cu reprezentanții IJJ Gorj, ISU Gorj, ai Instituției Prefectului Gorj vor organiza acțiuni de informare a cetățenilor, constând în distribuirea de materiale de promovare a votului legal, în diverse locuri publice. Campania este orientată către toți cetățenii cu drept de vot. Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, avertizează reprezentanții IPJ Gorj.
Drept de vot au doar cei care au împlinit 18 ani. Aceștia pot să voteze la secția la care sunt arondați sau, dacă se află în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție, pe listă suplimentară.
Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, pe 10 decembrie, la ora 07.00, se sancţionează. Amenda pornește de la de la 4.500 de lei, până la la 10.000 de lei.
Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor, la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați se sancţionează, amenzile fiind de până la 10.000 de lei.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here