Amendată lângă casă pentru masca purtată sub nas

2615

O femeie din municipiul Motru, amendată cu 500 de lei pentru că purta masca de protecție necorespunzător, sub nas, a obținut în instanță înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment.

În procesul deschis pe rolul Judecătoriei Motru, femeia a arătat că în ziua respectivă era cu fiul său, pe stradă, la nici 50 de metri de casă și, întrucât transpirase, a avut masca de protecție fixată sub nas. Incidentul s-a petrecut la sfârșitul lunii martie, amenda fiind aplicată de către un angajat al Jandarmeriei Gorj. Femeia s-a plâns instanței că „amendarea s-a datorat unui conflict mai vechi cu agentul constatator”, solicitând exonerarea de la plata amenzii și înlocuirea amenzii cu avertisment. Asta mai ales că în apropiere nu se aflau alte persoane, neexistând riscul transmiterii virusului în comunitate. La sfârșitul lunii septembrie, Judecătoria Motru a respins plângerea contravențională formulată de petentă. S-a motivat faptul că procesul-verbal contestat este „temeinic și legal întocmit”, iar sancțiunea aplicată este proporțională cu gradul de pericol social al faptei, fiind aplicată amenda în cuantumul minim prevăzut de lege.

Amendă excesivă
Femeia a atacat cu apel sentința și a câștigat la Tribunalul Gorj. Concret, „analizând gradul de pericol social al faptei, prin raportare la criteriile obiective și subiective prevăzute de art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, tribunalul constată că soluția primei instanțe nu este temeinică, gravitatea contravenției săvârșite nejustificând aplicarea sancțiunii amenzii în cuantumul minim prevăzut de lege. Petenta a recunoscut faptul că nu purta masca de protecție în mod corespunzător, însă era în aer liber cu fiul său, îndreptându-se spre casa ce se afla la circa 50 de metri de locul unde a fost oprită. Așadar, este evident că, prin fapta săvârșită, petenta nu a pus în pericol grav viața și sănătatea semenilor, împrejurare în care aplicarea unei amenzi de 500 lei, în cuantumul minim prevăzut de lege, apare ca fiind excesivă”, a motivat Tribunalul Gorj. Prin urmare, judecătorul a admis plângerea contravențională și a dispus înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertisment. Sentința pronunțată înainte de Crăciun este definitivă.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here