Amendat pentru că nu purta masca pe ulița satului. Era singur pe drum!

2252

Mai mulți gorjeni care au fost amendați pentru nepurtarea măștii de protecție și au contestat amenzile în instanță au pierdut procesele. Este și cazul unui bărbat din comuna Cîlnic, care a fost amendat cu 500 de lei pentru că nu purta corespunzător masca în timp ce se afla pe ulița satului.

În plângerea depusă, bărbatul a cerut anularea amenzii, dar instanța de fond i-a respins cererea, ca neîntemeiată.
„Prin procesul-verbal de contravenție din 22.11.2020, petentul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 500 lei, reținându-se în sarcina sa că, în data de 22.11.2020, ora 12.10, în timp ce se deplasa de drumul comunal Cîlnicu de Sus, nu a purtat masca de protecție sanitară. Agentul constatator a reținut că fapta petentului întrunește elementele constitutive ale contravenției prev. de art. 65 lit. h din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare. În cauză petentul a recunoscut faptul că purta masca de protecție pe barbă, conduită care echivalează cu purtarea necorespunzătoare a acesteia”, potrivit instanței.
Astfel, instanța a considerat că „în mod corect a fost atrasă răspunderea contravențională a petentului”, iar amenda de 500 de lei este „proporțională cu gradul de pericol social al faptei, agentul constatator aplicând o amendă îndreptată spre minimul prevăzut de lege”.
În plus, judecătorul a explicat de ce nu poate înlocui amenda cu un simplu avertisment, deși în alte cauze similare s-a pronunțat o asemenea hotărâre.
„Sancțiunea avertismentului nu poate realiza scopul educativ și preventiv al sancțiunii contravenționale, având în vedere că această contravenție este caracterizată de un grad ridicat de pericol social, prin raportare la potențialele consecințe grave pe care le poate genera conduita petentului, nepurtarea măștii de protecție punând în pericol restul cetățenilor responsabili”, a motivat instanța.

Bun de plată
Nemulțumit de această decizie, gorjeanul a contestat sentința la Tribunalul Gorj. Instanța i-a respins și de această dată cererea. „Susținerile apelantului petent în sensul că în mod eronat a fost sancționat pentru că nu a purtat corespunzător masca sanitară de protecție, în condițiile în care această obligație nu subzista deoarece se deplasa pe un drum sătesc, nu era nicio persoană pe drum, că pe o distanță de 2 km sunt doar 6 case, sunt nefondate. Prin urmare, în ceea ce privește noțiunea termenului de faptă săvârșită în public, sunt aplicabile prevederile art.184 lit. a Cod penal, potrivit cărora fapta se consideră săvârșită în public atunci când a fost comisă într-un loc care prin natura sau destinația lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nicio persoană. Prin urmare, drumul sătesc unde a fost depistat apelantul petent, este loc public, în accepțiunea dispozițiilor legale enunțate, chiar dacă nu era prezentă nicio altă persoană”, a precizat instanța.
Sentința Tribunalului Gorj este definitivă, astfel că bărbatul va trebui să achite amenda de 500 de lei.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here