Amendat pentru că nu a purtat masca în primărie

1287

Un bărbat din municipiul Motru a fost amendat de poliție pentru că nu a purtat masca de protecție în primărie. Bărbatul s-a dus să rezolve unele probleme la primăria din Mătăsari, dar s-a ales cu amendă de 500 de lei. Motreanul a dat în judecată IPJ Gorj și a reușit să anuleze procesul verbal de contravenție.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Motru, bărbatul a cerut să se dispună înlocuirea amenzii de 500 de lei cu avertisment. În motivare, reclamantul a arătat că a fost amendat de poliția din Mătăsari, însă nu a fost lăsat să semneze procesul-verbal și nici să scrie la rubrica „mențiuni”.
Poliția Gorj a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată și menținerea procesului-verbal de contravenție „ca temeinic și legal”.

Două amenzi
Potrivit oamenilor legii, bărbatul a fost sancționat atât pentru scandal, cât și pentru nepurtarea măștii de protecție într-un spațiu public.
„Prin procesul verbal de contravenție, s-a reținut că la data de 19.02.2021, ora 09.00, petentul a pătruns fără drept în incinta Primăriei Mătăsari, județul Gorj, refuzând să părăsească instituția la cererea justificată a organelor de ordine și nu a purtat masca de protecție. Astfel, s-a reținut în sarcina contravenientului fapta contravențională prev. de art.2 pct.13 din Legea nr. 61/1991 și sancționată de art. 3 alin.1 lit. c din Legea nr. 61/1991 și s-a aplicat sancțiunea avertisment. S-a reținut fapta prev. de art. 65 lit. h din Legea nr. 55/2020 sancționată de art. 66 lit. a din aceeași lege și s-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 500 lei”, potrivit documentelor.

Scandal sancționat cu avertisment
Motreanul a refuzat să semneze procesul verbal de contravenție, acesta fiind semnat de o angajată a primăriei, în calitate de martor asistent. Femeia a declarat că bărbatul era extrem de nemulțumit, a început să țipe și să dea cu pumnul în masă. A fost invitat să părăsească instituția, dar a refuzat, motiv pentru care a fost chemată poliția.
Salariata primăriei a mai spus că bărbatul purta mască, singura problemă fiind comportamentul agresiv.
Instanța reține că nemulțumirile bărbatului cu referire la neîndeplinirea unor obligații de către primărie nu au legătură cu temeinicia procesului verbal de contravenție, cel mult sunt justificări ale gorjeanului cu privire la pătrunderea în sediul primăriei și comportamentul său.
Pentru scandalul făcut în primărie, instanța a decis că nu se impune anularea procesului-verbal în ceea ce privește aplicarea avertismentului.

Fără amendă!
În schimb, bărbatul a scăpat de amenda de 500 de lei. Instanța a ținut cont de mărturia angajatei primăriei și a reținut că „fapta prev. de art. 65 lit. h din Legea nr. 55/2020 nu a fost săvârșită de petent, astfel că acesta urmează să fie exonerat de răspunderea contravențională pentru această faptă”. Potrivit Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.
„Față de aceste considerente, instanța va admite în parte plângerea contravențională formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul IPJ Gorj, va anula în parte procesul verbal de contravenție, va exonera petentul de plata amenzii contravenționale și va menține sancțiunea avertismentului”, se arată în sentința Judecătoriei Motru, dată în urmă cu două săptămâni.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here