Amendat în poarta casei cu 1.000 de lei

17115

Un bărbat din județul Gorj a reușit să scape de o amendă în valoare de 1.000 de lei. Pentru asta, gorjeanul a mers în instanță și a cerut anularea sancțiunii primite pentru că nu avea masca de protecție când a ieșit din curtea casei. Instanța a înlocuit sancțiunea cu un simplu avertisment.

În primăvară, gorjeanul a deschis acțiune în instanță, solicitând anularea amenzii primite de la poliție. În motivarea plângerii, gorjeanul, cu domiciliul în comuna Aninoasa, a arătat că în ziua respectivă tăia via în grădină, când a văzut o mașină de poliție la poarta vecinului său.
Vrând să afle ce s-a întâmplat, bărbatul a ieșit din curte, pe drumul comunal, fără a purta masca de protecție. A fost văzut de șeful de post, care i-a cerut buletinul pentru a-l amenda.
Pe 8 martie, bărbatul s-a trezit în cutia poștală cu amenda de 1.000 de lei.
A atacat procesul-verbal în instanță, spunând că nu are de unde plăti acești bani pentru că este șomer și nu are alte venituri.

Exces de zel
Poliția s-a apărat în instanță, cerând menținerea procesului-verbal de contravenție. „S-a reținut în sarcina petentului săvârșirea contravenției prevăzute de art. 65 lit. h din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, constând în aceea că la data de 18.02.2021, ora 14.00, pe DC48, în localitatea Costești, a încălcat prevederile Lg 55/2020, prin aceea că nu a purtat masca de protecție obligatorie”.

Amendă înlocuită cu avertisment
Instanța a înlocuit amenda cu sancțiunea avertismentului, ținând cont pericolul social al faptei săvârșite. „Având în vedere circumstanțele obiective în care a fost săvârșită fapta (în spațiu deschis, pe un drum comunal, în apropierea locuinței petentului), precum și atitudinea acestuia în cursul procesului, care a recunoscut săvârșirea faptei și faptul că nu există indicii cu privire la existența și a altor fapte pentru care să fi fost sancționat petentul, din care să rezulte perseverența acestuia în săvârșirea de fapte contravenționale, instanța consideră că în cauză se impune reindividualizarea sancțiunii, prin înlocuirea amenzii cu sancțiunea avertismentului”, se arată în motivarea instanței. Sentința pronunțată în această lună de către Judecătoria Târgu-Cărbunești nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here