În calitate de senator de Gorj, Scarlat Iriza, alături de alți doi parlamentari din județul nostru, a depus un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Prin acest amendament, se solicită ca producătorii de energie electrică pe cărbune să nu mai fie obligați să cedeze 2% din cifra de afaceri realizată, conform reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Amendamentul depus la Ordonanța 114 vine în ajutorul producătorilor de energie pe cărbune, respectiv Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara și CET Govora, companii care cu greu rezistă financiar din cauza costului mult prea ridicat al certificatelor de carbon, pe care trebuie să le achiziționeze pentru a mai putea funcționa în continuare. Aceste entități economice, pe lângă taxele și impozitele pe care le plătește orice producător de energie electrică, sunt obligate să achiziționeze în plus certificate de dioxid de carbon. Exemplul cel mai elocvent îl întâlnim la Complexul Energetic Oltenia, care plătește anual peste 200 milioane de euro.
Avantaje ale Ordonanței
În altă ordine de idei, exceptând aplicarea Ordonanței nr.114 în cazul producătorilor de energie pe cărbune, aceasta poate aduce beneficii pentru economia românească, implicit pentru cetățeni. Prin aplicarea Ordonanței, băncile vor fi obligate să nu mai crească peste măsură ratele românilor la bănci (acestea vor fi direct interesate să scadă ROBOR ca să plătească taxe mai mici la stat; dacă vor crește ratele în lei, atunci băncile vor plăti taxe mai mari la stat). De asemenea, Ordonanța ar obliga administratorii privați ai pensiilor din Pilonul II să fie mai eficienți (comisioanele administratorilor privați vor scădea dacă nu obțin randament pentru pensiile românilor) și va impune înghețarea prețului la gaze pentru populație (în următorii trei ani, producătorii nu vor mai putea crește prețul la gaze pentru populație). În schimb, PNL și USR cer parlamentarilor PSD-ALDE să voteze împotriva plafonării creșterii prețului la energie și gaze, împotriva creșterii salariului în domeniul construcțiilor, să se opună fondului de 10 miliarde de lei pentru dezvoltare, dar și să voteze împotriva susținerii stațiunilor balneare.
A.STOICA