Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au aplicat o amendă de 10.000 de lei la un restaurant din Gorj, ca urmare a unor nereguli descoperite pe parcursul controalelor efectuate. Aceasta este însă doar una dintre sancțiunile aplicate în cursul săptămânii trecute.
În perioada 31 august –06 septembrie 2020, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din raza teritorială a județului Gorj (Albeni, Alimpești, Baia de Fier, Bălănești, Bălești, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Bumbești-Pițic, Cătunele, Dănești, Drăguțești, Jupânești, Mătăsari, Motru, Novaci, Padeș, Polovragi, Roșia de Amaradia, Tismana, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Telești, Turburea), în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. ,,Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A., pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor probleme de igienă și siguranță alimentară, verificarea în vederea înregistrării/autorizării a 11 unităţi supuse controlului, respectiv: 5 stupine (Drăguțești, Jupânești, Târgu-Cărbunești, Turburea), două magazine alimentare (Padeș, Târgu-Jiu), o rulotă fast-food (Târgu-Jiu), o agro-pensiune (Telești), două baruri (Târgu-Jiu, Tismana), precum şi a unui mijloc de transport pentru produse alimentare (Târgu-Jiu), prelevarea a 8 probe din produse alimentare (lapte vacă, brânză telemea, miere de salcâm), pentru determinarea unor parametri microbiologici (NCS, Salmonella spp.) și fizico-chimici (conținut de grăsime, conținut de substanță uscată, conținut de sare, punct crioscopic, conductivitate electrică, indice polinic), un audit la abatorul de ungulate domestic (Târgu-Jiu), efectuat în scopul încadrării unității într-o categorie de risc alimentar, emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 255 de paşapoarte pentru bovine, în urma solicitărilor acestora, eliberarea unui număr de 9 de extrase din registrul exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari, verificarea SMR în exploatații comerciale de tip A și exploatații non-profesionale situate în Polovragi și Roșia de Amaradia, au fost verificate 5 fișe de inspecţie efectuate în exploataţiile non-profesionale şi comerciale, în baza Acordului de delegare privind verificarea respectării de către agricultori a cerinţelor legale în materie de gestionare SMR 4-9 şi a bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC) SMR 11-13, conform procedurii PS–01–DGCO & DGSVSA, transmisă prin Notă de Serviciu pentru Campania 2020, soluționarea unei reclamații în domeniul sănătății și bunăstării animalelor (Motru), au fost verificate administrativ deconturi ale acțiunilor de identificare și înregistrare a animalelor, desfășurate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți în luna august 2020”, se precizează într-un comunicat emis de DSVSA Gorj. În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost constatate neconformități de la legislația în vigoare, pentru care au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale în cuantum de 19.600 de lei, unor obiective supuse controlului situate în Motru, Tismana și Târgu-Jiu, după cum urmează: 400 de lei proprietarului unei exploatații non-profesionale de caprine, pentru nerespectarea condițiilor de bunăstare a animalelor, 1.500 de lei proprietarului unei exploatații non-profesionale de suine, pentru necrotalierea animalelor deținute, conform legii, 5.000 de lei la o brutărie (pentru depozitarea necorespunzătoare a materiei prime (făină albă) – într-o magazie improvizată, fiind depășită capacitatea de depozitare; navetele pentru pâine sunt neigienizate), 1.500 de lei proprietarului unui mijloc de transport al produselor alimentare, pentru transportul pâinii și produselor de panificație cu un mijloc de transport neînregistrat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, 1.200 de lei la o brutărie, întrucât personalul manipula produse alimentare fără a purta echipament complet de protecție sanitară, respectiv 10.000 de lei la un restaurant, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare în spațiile frigorifice ale unității (materiile prime (carne de porc, mezeluri) sunt depozitate alături de ciorbe și preparate culinare porționate).
C.P.